Land Cruiser dosegnuo 10 milijuna prodanih primjeraka

Land Cruiser dosegnuo 10 milijuna prodanih primjeraka

Iako možda nije najvažnije toyotino vozilo (Corolla) Land Cruiser je vremenom dosegao zvjezdani status automobilske ikone. Naime, ovaj terenac je na tržištima širom svijeta neprekidno dostupan već 68 godina i upravo je dosegnuo, odnosno premašio broju od 10 milijuna prodanih primjeraka.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Land Cruiser je predstavljen davne 1951. kao vozilo za japansku policiju, a namijenjeno svladavanju teških terena. Dotjeran je tijekom rata na Korejskom poluotoku, a nedugo zatim je krenuo izvoz. Vremenom Land Cruiser je postao i vojno vozilo, a do civila je došao u drugoj generaciji.

Naime, druge generacija pod oznakom serije 20 je bila nešto udobnija i baš kako bi privukla veći broj kupaca. Zajedno s prvom generacijom, serija 20 je bila najodgovornija za stvaranje imidža visoko pouzdanog automobila. Stoga ne čudi da je već do 1957 Land Cruiser činio 38,2% ukupnog japanskog izvoza automobila.

Također, Land Cruiser je često bio prvo toyotino vozilo koje je dolazilo na tržišta na kojima ovaj japanski proizvođač do tada nije bio prisutan. Drugim riječima, Land Cruiser je bio zadužen za “probijanje leda.”

Kako je vrijeme prolazilo Land Cruiser od policijsko-vojnog off-roadera postao prvenstveno veliki obiteljski SUV. No, ovaj automobil i dalje nudi nevjerojatnu pouzdanost i uvjerljive off-road sposobnosti. Dakle, i je dalje važan dio onoga što Toyotu čini markom inženjerske izvrsnosti i pouzdanosti.

1