Lancia u EU prodala više automobila od Alfe?

Lancia u EU prodala više automobila od Alfe?

Sjećate li se Lancie? 112 godina starog talijanskog proizvođača automobila koji nam je dao Deltu Integrale i Stratos. Danas Lancia nije ni sjena onoga što je nekada bila i cijela ponuda je svedena na samo jedan model koji se prodaje na samo jednom tržištu. Radi se dakako o modelu Ypsilon i domaćem joj talijanskom tržištu. Ypsilon je dostupan još od 2011. u svom trenutnom obliku, a inače se bazira na Pandi.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

S obzirom na sve navedeno i na činjenicu da je Fiat u Alfu uložio velik novac lako bi mogli pretpostaviti da je Alfa svakako uspješnija na tržištima EU-a od Lancie. No, na naše veliko iznenađenje tome navodno nije tako.

ACEA (Europsko udruženje proizvođača automobila) je objavilo podatke o prodaji koje pokazuju kako je Alfa na tržištima EU-a u prvoj polovici ove godine prodala 27.702 automobila. Lancia s druge strane je prodala 34.700 Ypsilona!

Tako je jedan lancijin model nadmašio pet alfinih vozila. Podsjetimo, Alfa danas nudi 4C, MiTo, Giuliettu te limuzinski model Giulia, kao i SUV Stelvio. Prva tri modela su nešto starija, no potonja dva su još uvijek relativno novi i poprilično atraktivni i hvaljeni.

Ekipa s Fiat Group World, “neslužbene stranice za FCA” tvrdi kako je razlog za ovakve rezultate činjenica da je Lancia imala vrlo atraktivne ponude za Ypsilon te da je na talijanskom tržištu, inače sklonom malim modelima, Ypsilon vrlo cijenjen. S druge strane Stelvio i Giulia imaju vrlo snažnu konkurenciju, a ostala tri modela su također u kompetitivnim segmentima s dosta godina na leđima.

Alfi ostaje dalje raditi na promociji svojih automobila, a veliki boost prodaje se očekuje od produkcijske izvedbe studije Tonale (na slici) koja bi se na tržištu trebala pojaviti tijekom sljedeće godine. Do 2022. Alfa bi još trebala lansirati jedan SUV srednje veličine te nasljednike modela GTV i 8C. Također, Stelvio i Giulia bi do tada trebali biti osvježeni pa je za očekivati da će Alfa s lakoćom preskočiti Lanciu. Iako, to smo i do sada mislili.

Što se tiče Lancie, njena budućnost i dalje nije sasvim jasna. No, mnogi su koji misle da su joj dani odbrojani.

Podijeli:
1