Lamborghini želi patentirati zvuk svojih vozila za električno doba

Lamborghini želi patentirati zvuk svojih vozila za električno doba

U razvoju je hibridni V12 pogon za neki budući polu-električni Lamborghini. Kada bude vozio isključivo na struju, morat će emitirati zvuk upozorenja, a i on će biti specifičan za ovu marku

Iako su klasični proizvođači malih serija superautomobila izuzeti od najavljenih zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva u Europi, izgledno je da će i oni kad-tad početi ugrađivati elektromotore u svoje jurilice. Lamborghini, kao jedan od najistaknutijih predstavnika te skupine, već testira svoj nadolazeći elektrificirani model. Prema onome što se do sada zna, bit će to nasljednik Aventadora, s V12 motorom, ali i hibridnim sklopom, koji bi mu omogućio vožnju gradom, samo na struju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nedavno je jedan prototip takvog vozila snimljen ispred njihovog pogona, s debelim slojem kamuflaže, koji otkriva tek oblik stražnjeg ispuha i stop svjetala, uz općenito prepoznatljive konture vozila.

Lamborghini planira ovaj model opremiti omanjom baterijom hibridnog sklopa, ali ona bi trebala biti dovoljna za kraće gradske vožnje. No – prepoznatljivi zvuk Lamborghinija tada bi izostao, a toga se Talijani ne žele odreći. Prijavili su stoga europskom patentnom uredu EUIPO prijavili patent kojim žele zaštititi svoje zvukove, koje bi budući hibridni V12 trebao umjetno proizvoditi dok se kreće polako i isključivo na struju.

Zvukovi su zaslugom CarBuzza procurili u javnost, a poslušati ih možete u niže postavljenom videu. Čini se kako je riječ o tri zasebna zvuka, možda rezervirana za tri različita načina vožnje – polagano kretanje stabilnom brzinom, ubrzavanje do trenutka kada se uključuje benzinski motor te vožnju unatrag. Zvukovi su kombinacija ugodnih glazbenih harmonija sa zvukovima Lamborghinijevih automobila, a svrha im je upozoriti pješake da im se približava tiho vozilo (što je zakonska obveza proizvođača električnih vozila).

Međutim, autori zvukova sigurno su na umu imali i to da se Lamborghini mora istaknuti od ostalih, kako izgledom tako i zvučnom slikom.

YouTube MP3 - Hotmail
1