Lamborghini Terzo Millennio – razjareni bik za novo tisućljeće

Lamborghini Terzo Millennio – razjareni bik za novo tisućljeće

Lamborghini je predstavio novi konceptni futuristički model, a riječ je o vozilu pod nazivom Terzo Millennio (tal. treće tisućljeće). Radi se o automobilu koji je razvijen u suradnji s vodećim američkim tehnološkim sveučilištem, odnosno MIT-om (Massachusetts Institute of Technology).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovaj superautomobil za treće tisućljeće karakterizira električni pogonski sklop, vrlo agresivan futuristički dizajn te napredna aerodinamička svojstva, kao i lagana konstrukcija.

Terzo pokreću četiri električna motora, po jedan u svakom kotaču, a energijom ih opskrbljuju superkondenzatori te “sustav skladištenja energije koji je ugrađen u karoserijske površine.” Drugi riječima, radi se o vrlo tankim baterijama koje bi se mogle ugraditi između dvije strane karoserijske površine i koje bi mogle poprimiti najrazličitije oblike. Konkretnijih podataka za sada nema, no proizvođač obećava kraće vrijeme punjenja, a vrijedi spomenuti i da je Terzo opremljen sustavom regeneracije kinetičke energije.

Konceptna priča tu ne staje. Naime, kako bi se spriječilo pucanje karoserijskih površina u kojima se nalaze baterije Lamborghini i MIT rade na razvoju sustava “samozacjeljivanja”. Unutrašnji nadzorni sustav bi sam nadgledao stanje karoserije i ako otkrije kakvu nepravilnost, pukotinu i sl. “mikro kanali punjeni sa zacjeljujućim spojem” bi otpustili dotični spoj kako bi se popravila pukotina.

Naravno, ovom rješenju se ne treba nadati tako skoro, no glavna stvar vezana uz Terzo je činjenica kako u Lamborghiniju očito razmatraju ideju električno pokretanog vozila. Taj bi korak od strane proizvođača iz Sv. Agate Bolonjske mogli vidjeti i u ne tako dalekoj budućnosti.

YouTube MP3 - Hotmail
1