Lamborghini radi na razvoju baterija s krutim elektrolitom

Lamborghini radi na razvoju baterija s krutim elektrolitom

U svom posljednjem intervjuu lamborghinijev šef Stefano Domenicali je potvrdio kako će nasljednici modela Aventador i Huracan biti opremljeni plug-in hibridnim pogonskim sklopovima s atmosferskim V10 i V12 motorima vjerojatno manjeg obujma. Dolazak ovih automobila na tržište se očekuje u prvoj polovici sljedećeg desetljeća, a svojim će kupcima omogućiti i kraću električnu autonomiju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prema sadašnjim procjenama tehnologija električnih pogona i baterija bi do druge polovine sljedećeg desetljeća trebala dovoljno napredovati da omogući proizvodnju isključivo električno pokretanih lamborghinijevih modela. Točnije, Maurizio Reggiani, lamborghinijev tehnički šef vjeruje da bi se prvi električni Lambo na tržištu mogao pojaviti 2026.

Također, potvrdio ja da lamborghinijevi stručnjaci rade na razvoju i implementaciji tzv. solid-state baterija, odnosno baterija s krutim elektrolitom od kojih se očekuju mnoge prednosti u odnosu na današnje litij-ionske jedinice.

Na kraju još dodajmo i da je Domenicali izjavio kako se u Lamborghiniju zabavljaju i idejom o vodikom pokretanom vozilu, no dakako u nešto daljoj budućnosti, odnosno do njegovog lansiranja, ako se ikad i dogodi, će proći između 15 i 20 godina.

YouTube MP3 - Hotmail
1