Lamborghini namjerava ograničiti godišnju proizvodnju

Lamborghini namjerava ograničiti godišnju proizvodnju

Lamborghinijev šef Stefano Domenicali je objavio kako u Sv. Agati Bolonjskoj očekuju da će se ove godine proizvesti i prodati preko 8.000 “razjarenih bikova.” To će Lamborghini približiti brojki od 10.000 jedinica godišnje, a radi se o samonametnutoj granici koju u Lamborghiniju za sada neće prelaziti u želji da osiguraju ekskluzivnost svoje marke.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Glavni razlog za veliki rast prodaje je model Urus. Naime, ovaj SUV je zaslužan za udvostručenje lamborghinijevih prodajnih rezultata. Točnije, između 1.1 i 30.6 prošle godine Lamborghini je prodao 2.327 automobila širom svijeta. U istom razdoblju ove godine Lamborghini je ostvario rast od 96% i prodao 4.553 vozila, od čega je 2.693 primjeraka Urusa.

Popularnost Urusa nije pretjerano iznenadila čelnika Lamborghinija jer su znali i prije nego što je stigao na tržište da će Urus biti motor rasta cjelokupne ponude. Sve će se to zajedno odraziti i na povećanje prihoda Lamborghinija.

Uz granicu od 10.000 proizvedenih jedinica godišnje čini se kako u Lamboghiniju ne planiraju dodatno proširivanje ponude s petim modelom. Potvrđeno je i kako nemaju namjeru u skoro vrijeme u ponudu ubaciti električno pokretani sportski model jer “kupci trenutno nisu zainteresirani za takav automobil.” S druge strane hibridni pogonski sklopovi su sigurna stvar i do 2025. svi bi Lamborghinijevi modeli trebali imati hibridni pogon.

Što se motorizacije tiče Domenicali je potvrdio kako Urus zasigurno neće dobiti V10 ili V12 motor. Dodao je i kako bi nasljednik Huracana mogao napustiti atmosferski V10 te ga zamijeniti s turbo motorom. Aventador, odnosno njegov nasljednik bi pak trebali ostati pokretani s atmosferskim benzincem, kao dijelom hibridnog pogonskog sklopa.

Na kraju dodajmo da je Domenicali potvrdio kako u Lamborghiniju razmatraju mogunost sudjelovanja u najavljenoj Hypercar trkaćoj klasi koja će zamijeniti kategoriju LMP1.

Podijeli:
1