Lamborghini će radi ekskluzivnosti ograničiti proizvodnju

Lamborghini će radi ekskluzivnosti ograničiti proizvodnju

Većini proizvođača je cilj proizvoditi, odnosno prodavati što je više automobila moguće, no postoje i oni koji moraju paziti da ne prodaju previše vozila. Jedan od takvih je i Lamborghini iz kojeg stiže najava kako će radi zadržavanja od sljedeće godine ekskluzivnosti ograničiti svoju proizvodnju na maksimalno 8.000 vozila godišnje.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prije svega treba reći kako 8.000 primjeraka predstavlja veliki rast u odnosu na 2018. pa ustvari u Lamborghiniju trebaju do 2020. tek dosegnuti te prodajne brojke. No, čini se kako im to neće biti problem. Naime, 2018. je bila rekordna godina za Lamborghini koji je u njoj, širom svijeta, isporučio 5.750 vozila. To predstavlja rast od 51% u odnosu na godinu prije. Najodgovorniji za taj rast je model Urus koji je prodan u 1.761 primjerak iako mu je prodaja krenula u srpnju.

Najviše je vozila isporučeno u SAD, a snažan je rast zabilježen u Ujedinjenom kraljevstvu, Njemačkoj, Italiji, Kini i sl. U ovoj se godini pak očekuje probijanje brojke od 7.000 prodanih automobila.

Informacija o ograničenju proizvodnje dolazi od samog laborghinijevog šefa Stefana Dominicalija, a saznajemo i kako će biti raspoređeni proizvodni kapaciteti. Tako će pola proizvodnje biti namijenjeno za SUV Urus, dvije trećine ostatka (oko 33,3% ukupno) će pripasti Huracanu, dok će predvodnik standardne ponude, odnosno model Aventador dobiti preostalih jednu trećinu od druge polovice (oko 16,7% ukupno).

U posljednje vrijeme smo u nekoliko navrata mogli čuti razne glasine o tome da u Lamborghiniju razmatraju proširenje ponude sa četvrtim modelom, o čemu više možete pročitati ovdje i ovdje. Za sada ostaje nepoznatim kako bi se eventualni dolazak tog automobila odrazio na ograničenje ukupne proizvodnje, odnosno raspodjelu proizvodnih kapaciteta.

Podijeli:
1