Lamborghini Aventador SVJ Roadster – 770 KS i preko 350 km/h vjetra u kosi

Lamborghini Aventador SVJ Roadster – 770 KS i preko 350 km/h vjetra u kosi

Lamborghini je u Ženevi predstavio Aventador SVJ Roadster. Ovaj automobil pokreće veliki 6,5-litreni V12 motor snage 566 kW, odnosno 770 KS te najvećeg okretnog momenta od 720 Nm. Ovaj je pogonski stroj uparen sa 7-stupanjskim ISR mjenjačem te pogonom na sva četiri kotača.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

To je dovoljno da Aventador SVJ Roadster ubrza do 100 km/h za 2,9 sekundi te do 200 za 8,8 sekundi. Ako ima dovoljno prostora ovaj će automobil postići najveću brzinu veću od 350 km/h.

Performance su dakle gotovo identične coupe izvedbi ovog automobila. Roadster je tek nešto sporiji pri ubrzanju do 100 km/h što je posljedica činjenice da teži 50 kg više od coupea. U Lamborghiniju za sada nisu ulazili u detalje oko povećanja mase, no vjerojatno je riječ o strukturnim ojačanjima koja su potrebna zbog izostanka fiksnog krova.

Aventador SVJ Roadster je naime opremljen s uklonjivim dvodijelnim krovom izrađenim od ugljičnih vlakana. Svaki od ta dva panela teži 6 kg i lako ih se uklanja, odnosno postavlja zahvaljujući jednostavnom sustavu pričvršćivanja. Nakon uklanjanja može ih se pospremiti pod prednji poklopac.

Poput coupea Aventador SVJ Roadster je opremljen sustavima aktivne aerodinamike koji prema potrebi mogu osigurati nisi otpor zraku ili visoki downforce. Za dodatno unaprjeđenje voznih svojstava će se pobrinuti sustav upravljanja na stražnjim kotačima, carbon-keramičke kočnice, prilagodljivi sportski ovjes dodatno unaprjeđen u odnosu na onaj iz SV Roadstera i sl.

Od ostalih detalja spomenimo da će Aventador SVJ Roadster biti opremljen manjim pomičnim stražnjim staklom koje se može podizati i spuštati kako bi se osigurala veća razina komfora u kabini kada je krov uklonjen. Također, u interijeru vrijedi istaknuti digitalnu instrumentnu ploču, navigaciju, vrhunske presvlake, sportska sjedala i sl.

Proizvodnja ovog automobila će biti ograničena na 800 primjeraka, a prve isporuke će krenuti tijekom ljeta. Cijena na europskim tržištima kreće od oko 390.000 Eura.

YouTube MP3 - Hotmail
1