Lamborghini Aventador SVJ – razjareni bik iz zelenog pakla

Lamborghini Aventador SVJ – razjareni bik iz zelenog pakla

Lamborghini je upravo predstavio svoj novi model koji će zasjesti na sam vrh njegove ponude. Riječ je o najsnažnijoj te naj-hardcore verziji modela Aventador pod oznakom SVJ, a o njegovoj snazi i mogućnostima dovoljno svjedoči činjenica kako je tijekom razvoja oborio rekord na Nürburgringu za najbrži serijski automobil.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovaj automobil mase 1.525 kg pokreće atmosferski 6,5-litreni V12 snage 770 KS te najvećeg okretnog momenta od 720 Nm uparen sa 7-stupanjskim ISR mjenjačem. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za svega 2,8 sekundi, do 200 km/h za 8,6 sekundi, dok mu najveća brzina iznosi 350 km/h. Ta brzina je ista onoj standardnog Aventadora, no SVJ je izvedba osmišljena prvenstveno za korištenje na trkaćoj stazi, odnosno za brze prolaske zavojima

Da bi u toj misiji ostvario što bolje rezultate tu su pogon na sva četiri kotača, sustav upravljanja na sva četiri kotača, pirellijeve P Zero Corsa gume te novi aero kit, odnosno druga generacija sustava aktivne aerodinamike Aerodinamica Lamborghini Attiva nedavno predstavljena na Huracanu Performante te dodatno dorađena za SVJ što je rezultiralo 40% većim downforceom te smanjenjem otpora zraka. O naprednosti ovog sustava dovoljno govori i činjenica da je sposoban povećati downforce na svakoj strani automobila ovisno o tome kroz koji zavoj, lijevi ili desni, automobil prolazi. Reakcije ovog sustava se pak mjere u milisekundama.

Dakako, tu su i razni ukrasni elementi, potom tu je i novi krov izrađen od ugljičnih vlakana te razne druge dorade koji standardni Aventador čine tako običnim u usporedbi s ovom zvijeri čija će ukupna proizvodna serija biti ograničena na 900 primjeraka, a cijena svakog od njih će se kretati oko pola milijuna Eura. Tu je i posebna verzija SVJ 63 koja će nas podsjeća da je Automobili Lamborghini S.p.A. osnovan 1963. te će njegova proizvodnja biti ograničena na 63 primjerka.

YouTube MP3 - Hotmail
1