Lako za ispušne plinove, gume su tisuću puta veći zagađivači okoliša

Lako za ispušne plinove, gume su tisuću puta veći zagađivači okoliša

Tvrtka koja se bavi mjerenjem i analizom ispušnih plinova vozila, Emission Analytics, objavila je kako su automobilske gume daleko veći izvor emisije čestica štetnih za okoliš, a još uvijek nema planova za ikakvu regulativu u tom području

Posljednjih godina autoindustrija kao da je fokusirana gotovo isključivo na elektrifikaciju prijevoza, a u istom smjeru idu i regulative diljem svijeta, ograničavajući razine štetnih plinova i čestica koje pogonski sustavi automobila smiju ispuštati u okoliš. Međutim, prema novim podacima tvrtke Emission Analytics daleko se veći problem krije u – gumama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prijetnje zdravlju i okolišu koje dolaze od emisije čestica prilikom trošenja guma (ali i kočnica) automobila vrlo su ozbiljan i rastući problem, upozoravaju analitičari, a njime se nadležni ne bave niti planiraju bilo kakvu regulativu u tom području. Problem je dodatno pogoršan sve većom potražnjom za velikim i teškim SUV-ovima, ali i električnim automobilima koji imaju veću masu zbog ugrađenih baterija. Veća masa vozila, dakako, dovodi i do većeg trošenja guma i kočnica, pa samim time i do većeg zagađenja.

Ogromna emisija čestica

Čestice koje ne dolaze iz ispuha (tzv. non-exhaust emissions ili NEE) trenutačno čine većinu emisija štetnih čestica koje su posljedica cestovnog prometa. U kategoriji čestica do PM2.5 (promjera manjeg od 2,5 mikrometra) ovakve emisije pridonose 60%, a u kategoriji većih čestica, PM10 (do 10 mikrometara), čak 73%.

Prosječni automobil srednje klase, pokazalo je ispitivanje, na 100 kilometara za sobom ostavi u zraku 5,8 grama ovakvih čestica, samo kao rezultat trošenja guma. Za usporedbu, limit na čestice iz ispuha je postavljen na 4,5 – miligrama! To znači da su gume preko tisuću puta štetnije za okoliš kad je riječ o emisiji mikročestica, zaključuju iz Emission Analyticsa.

1