Krajem 2019. zabilježen porast prodaje električnih vozila u Europi

Krajem 2019. zabilježen porast prodaje električnih vozila u Europi

Dok smo još živjeli u bezbrižnom svijetu bez koronavirusa prodaja električnih automobila u Europi uhvatila je zamah. Samo u posljednjem tromjesečju prošle godine porast je bio 50%, doduše na prilično nisku bazu

Analitičarska kuća Canalys objavila je podatke o prodaji automobila, klasičnih i električnih, na tržištu Europe. Prema njihovim podacima u 2019. je godini prodano 15,3 milijuna putničkih automobila, od čega je oko 520.000 bilo onih koje svrstavaju u kategoriju NEV (new energy vehicles). Tu se ubrajaju plug-in hibridi, potpuno električni automobili na baterije te vozila s pogonom na vodikove ćelije. Udio ovakvih vozila na “nove izvore energije” iznosio je u prodaji, dakle, oko 3,4%.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U posljednjem kvartalu 2019. zabilježen je veći skok prodaje, i to od čak 50% u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Tada su nova električna i hibridna vozila u Europi uzela udio u prodaji od 4,4%.

Prognoze za ovu godinu, ali one koje ne uključuju utjecaj koronavirusa i posljedičnog usporavanja gospodarske aktivnosti i proizvodnje, kažu da bi se ovaj trend u 2020. trebao nastaviti. Honda, Mini, Volkswagen, Opel i Peugeot su najavili nove modele električnih vozila nižeg cjenovnog razreda. Cijene ovakvih automobila na razinama od 30 do 40 tisuća eura, s autonomijama od 320 kilometara pa na više, trebale bi privući još veći broj kupaca.

No, pandemija koronavirusa mogla bi imati značajne utjecaje na ovo tržište – kako na proizvodnju vozila tako i na slabiju potražnju na tržištu.

Podijeli:
1