Koliko će Muskov Tesla Roadster izdržati u svemiru?

Koliko će Muskov Tesla Roadster izdržati u svemiru?

Možda se nekome učinilo neobičnim da niti jednom riječju nismo popratili lansiranje rakete Falcon Heavy, izvedeno u orkestraciji tvrtke SpaceX, američkog multimilijardera Elona Muska poznatijeg prema liniji električnih automobila Tesla. Ovaj događaj nismo popratili iz jednostavnog razloga, a taj je što ne odobravamo zagađivanje svemira produktima ljudske civilizacije, no u međuvremenu se pojavila i jedna zanimljivost vezana uz cijelu ovu ludoriju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, u razgovoru s predstavnikom portrala Live Science, kemičar s univerziteta u Indiani William Carroll je analizirao koliko bi dugo Tesla Roadster mogao izdržati u svemiru. Potsjetimo se, cijeli projekt slanja automobila u svemir zapravo služi kao demonstracija mogućnosti rakete Falcon Heavy, četvrte najmoćnije rakete ikada lansirane u svemir (prema nosivosti).

Kako sada stvari stoje, SpaceX-ova je raketa malo promašila planiranu putanju prema Marsu i sada se kreće otprilike u smjeru pojasa asteroida između Marsa i Jupitera. No, na tom dugom putovanju pri brzini od 40555 km/h Tesla Roadster se mora suočiti s brojnim opasnostima, navodi Carroll.

Za početak, tu su mikrometeoriti kojih je svemir prepun, a koji bi udarajući u površinu automobila ogromnom brzinom mogli fizički uništiti Teslu Roadster. No, posebno velik problem predstavlja i kozmička radijacija od koje smo, ovdje na površini zemlje, zaštićeni atmosferom.

U svemiru su uvjeti podosta drukčiji i prvo što bi pod utjecajem radijacije moglo nastradati su plastični dijelovi, kožne presvlake, pneumatici te lak Roadstera. “Čak će i strukture napravljene od ugljičnih vlakana biti izložene degradaciji”, napominje Carroll. “Kozmička radijacija utječe na raspadanje pojedinih međumolekularnih veza što će neminovno dovesti i do raspadanja samog vozila”.

S druge strane, dijelovi koji bi trebali najdulje opstati su aluminijska šasija, litij-ionska baterija te sva stakla koja ne budu uništena udarima mikrometeorita.

I tako. Sada znamo da je, pored činjenice što je u vremenima kada se o zagađivanju svemira i opasnostima istog sve više priča, netko odlučio poslati “tamo gore” najveći komad otpada ikada. A, što je još gore, raspadanjem dijelova automobila pod utjecajem navedenih uzroka, broj fragmenata će se značajno povećati što će, s druge strane, predstavljati još veći rizik za sve koji će u budućnosti putovati ovim prostranstvom pa tako i Muskove eventualne “svemirske turiste”.

Well done!

Podijeli:
1