Kinezi su zainteresirani za Fiat

Kinezi su zainteresirani za Fiat

Prema posljednjim saznanjima Fiat, odnosno FCA (Fiat Chrysler Automobiles) je dobio barem jednu ponuda za preuzimanje od strane kineskih proizvođača automobila, a za sada je ta jedna odbijena, no moguće je da bilo više ponude te da su za sada sve dobile odbijenicu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ukratko, prije koji dan su počele glasine kako se FCA u nemogućnosti za daljnje povezivanje sa zapadnim proizvođačima okrenuo dalekom istoku i Kini u potrazi za partnerima, a sada Automotive News javlja da je kineski GAC (Guangzhou Automobile Group) već dao vrlo ozbiljnu ponudu višu od trenutne tržišne cijene za preuzimanje FCA, no ta je ponuda navodno odbijena.

Pored GAC-a za FCA su navodno zainteresirani i neki drugi kineski proizvođači pa se očekuje da će u njihovom nadmetanju cijena porasti. Tako se nagađa da su svoj interes već izrazili Great Wall Motor Company, Dongfeng i Geely.

Prema dosadašnjim saznanjima FCA bi Kinezima prodao marke Jeep, Ram, Chrysler, Dodge i Fiat, dok bi Maserati, Ferrari i Alfa Romeo navodno prvo bili izdvojeni iz Grupe FCA, a potom stavljeni pod nadzor holdinga Exor kojeg kontrolira obitelj Agnelli. Slično bi moglo vrijedit i za neke dobavljače u vlasništvu Grupe FCA. Uglavnom za sada nema konkretnijih pa ni službenih informacija o planovima vodstva talijansko-američkog proizvođača.

Kinezi bi kupnjom FCA dobili veliki broj tvornica, razvojnih centara, široku prodajnu mrežu koja pokriva veliki broj država širom svijeta. Dodajmo i da je FCA prošle godine zahvaljujući opsežnoj rekonstrukciji poslovanja ostvario zaradu od 1,814 milijardi Eura.

Podijeli:
1