Kinezi “posudili” dizajn Teslinog Cybertrucka

Kinezi “posudili” dizajn Teslinog Cybertrucka

Na kineske kopije zapadnjačkih marki vozila odavno smo naviknuti. Još jedan primjerak kopiranja pojavio se i ovih dana, a zanimljiv je jer posuđuje neke dizajnerske smjernice Teslinog futurističkog kamioneta

Kineski proizvođač električnih automobila EdisonFuture predstavio je svoj budući električno-solarni pickup kamionet EF1-T. Riječ je o prilično zanimljivo dizajniranom modernom kamionetu, koji se osim električnog pogona izdvaja i solarnim krovom na razvlačenje. Kada je potpuno rastvoren (oni to zovu pasančevim oklopom), solarni kolektor prekriva tovarni prostor i daje cijelom vozilu elegantnu i aerodinamičnu bočnu liniju. Mali “problem”, međutim, predstavlja činjenica da tada EF1-T poprilično nalikuje Teslinom Cybertrucku.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Istina, riječ je o nešto konvencionalnije izvedenoj karoseriji, bez oštrih bridova i monolitne konstrukcije od nehrđajućeg čelika otpornoga na metke – no svejedno, mnoge on i dalje podsjeća na najavljeni Cybertruck.

Iz EdisonFuturea kažu da će solari moći dodati oko 40-55 kilometara dosega tijekom cjelodnevnog izlaganja suncu, a ukupno će procijenjeni domet s jednim punjenjem baterija biti nešto više od 700 km.

Od nule do 100 km/h EF1-T bi trebao ubrzavati za manje od 4 sekunde, dok će mu ukupna nosivost biti do 5 tona, sve u najsnažnijoj izvedbi. Kao i Cybertruck, ovaj će se kamionet nuditi u tri izvedbe – s jednim, dva, ili tri elektromotora. Cijene za sada nisu objavljene, a proizvođač dostupnost najavljuje tijekom 2025. godine.

Cybertruck bi trebao na tržište stići krajem sljedeće godine. Cijene će mu biti od 40 tisuća dolara na više.

1