Kineski električni automobili BYD uskoro u Europi

Kineski električni automobili BYD uskoro u Europi

Veliki kineski proizvođač raznih električnih vozila BYD do sada je bio zastupljen gotovo isključivo u Aziji, no sada su najavili da će svoje nove modele limuzina i SUV-ova početi uskoro prodavati i na Starom kontinentu

Kupci električnih vozila u Europi, kojih, kako smo vidjeli u statistikama, i dalje ima, uskoro će na izbor imati još jednog proizvođača čije će modele moći voziti europskim cestama. Svoju ekspanziju na tlo Europe najavio je, naime, veliki kineski proizvođač električnih vozila BYD. Do sada je ova kompanija svoje automobile gotovo isključivo isporučivala u Aziji, a u Europi je bila prisutna tek s autobusima i građevinskim strojevima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tang i Han

No, ovih dana doznaje se kako su već dogovorili zastupstvo za Norvešku s ciljem širenja i na ovaj dio svijeta. Prvi model koji bi trebao postati dostupan u Europi je njihov kompaktni SUV naziva Tang. Riječ je o plug-in hibridu, jednom od najpopularnijih modela ove vrste u Kini, gdje ih je prodano preko 100.000. Prodaja bi trebala početi prvo u Norveškoj, a kasnije i na ostatku kontinenta.

BYD Tang
BYD Han

Od limuzina, najavljuje se dolazak sasvim novog modela BYD Han, koji je na tržištu pozicioniran kao izravni konkurent Teslinom Modelu S. O njemu se za sada zna da će mu cijena biti između 45 i 55 tisuća eura. Domet s jednim punjenjem baterija trebao bi biti oko 450 kilometara, a ubrzanje od 0 do 100 km/h tek 3,9 sekundi. O detaljnijim karakteristikama i novoj super-sigurnoj “Blade Battery” tehnologiji baterija u ovom modelu znat će se više kad Han krene u prodaju u Kini, krajem lipnja.

Iz kompanije su poručili da se nadaju tržišnom uspjehu u Europi jer Han “kombinira najbolje od istočnjačke mudrosti i zapadnjačke estetike”.

Nakon Tang plug-ina i potpuno električnog Hana, na europskom bi se tržištu trebali pojaviti i kamioni te laka gospodarska vozila marke BYD.

Podijeli:
1