Kineski dizajn i ruska radna snaga: ovo je novi Moskvič

Kineski dizajn i ruska radna snaga: ovo je novi Moskvič

U tvornici koja je donedavno pripadala Renaultu, ruski je Kamaz u suradnji s gradom Moskvom pokrenuo proizvodnju automobila pod markom Moskviča

Renault je, kao i mnoge druge kompanije, uslijed invazije na Ukrajinu napustio Rusiju. Svoj su pogon kod Moskve, u kojem su se proizvodile Lade i druga vozila Avtovaza, prepustili gradu Moskvi na upravljanje. Oni su odmah potom najavili kako će se proizvodnja automobila u tom pogonu nastaviti, ali i kako će se revitalizirati dva desetljeća neaktivna marka – Moskvič.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kako je najavljeno, tako je i ostvareno. Ovoga tjedna objavljeno je kako u bivšem Renaultovom pogonu službeno započela proizvodnja novih Moskviča, i to modela Moskvič 3. Riječ je o kompaktnom modernom crossoveru, značajno različitome od svih dosadašnjih automobila koje smo vidjeli pod starom sovjetskom markom.

No, za njegov dizajn nisu zaslužni Rusi, niti je on nastao u samo nekoliko mjeseci. Moskvič 3 zapravo je maleni SUV Sehol X4 kineskog proizvođača JAC (poznat i kao JACJS4). Od Kineza su tako posuđeni dizajn i platforma, ali se od njih nabavljaju i dijelovi za sklapanje vozila. Očito je da se vrlo malo toga u Moskvi zaista i proizvodi, pa je riječ o vjerojatno samo završnom sklapanju dijelova.

Prodaja bi trebala započeti u prosincu, a do kraja godine bit će sklopljeno 600-tinjak vozila: njih 400 s pogonom na fosilna goriva te 200 potpuno električnih Moskviča 3. Kranji cilj kompanije je godišnje sklapati oko 100 tisuća automobila. To bi se trebalo ostvariti 2024. godine, a svaki peti automobil tamo proizveden trebao bi imati električni pogon.

1