Kineski Chery napada Europu – predstavljen Exeed TX

Kineski Chery napada Europu – predstavljen Exeed TX

Jedan od najvećih kineskih proizvođač automobila, Chery je iskoristio frankfurtski auto salon kao lansirnu rampu za svoju novu marku Exeed, a prvi model ovog novog branda će biti plug-in hibridni crossover pod nazivom TX.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prije nego se konkretnije osvrnemo na TX recimo kako Chery, odnosno Exeed u narednih nekoliko godina namjerava europskom tržištu ponuditi cijelu modelnu obitelj novih modela u nekoliko različitih segmenta koje će pokretati elektrificirani pogonski sklopovi. Ovi će noviteti prvenstveno ciljati na mlađe kupce, a glavni aduti će biti kvaliteta, niska potrošnja te emisija štetnih plinova, kao i emocionalan te privlačan dizajn. Također, naglasak će biti na bogatoj i naprednoj infotainment opremi.

Dakle, prvi novitet nove marke je kompaktni crossover TX koji se temelji na novoj platformi i za čije su dijelove zaslužni “vodeći svjetski dobavljači.” Primjera radi pogon na sva četiri kotača je proizvod Dana i BorgWarnera, mjenjači su getragovi, Bosch je zadužen za 10-inčni središnji zaslon infotainmenta te 7-inčne instrumentne ploče…

Ovaj će automobil u konačnici kupcima biti dostupan kao hibrid, plug-in hibrid te u potpunosti električno pokretano vozilo, a prvi će na tržište stići upravo plug-in hibrid.

Taj TX PHEV će pokretati 1,5-litreni benzinac snage 110 kW, odnosno 150 KS te električni motor snage 85 kW, odnosno 116 KS. Nadalje, tu su i 7-stupanjski automatski mjenjač, kao i pogon na sva četiri kotača. S ovim pogonskim sklopom TX će do 100 km/h ubrzavati za 6 sekundi, a najveća će mu brzina iznositi 200 km/h.

Proizvođač tvrdi kako će mu se prosječna potrošnja kretati oko 1,8 l/100 km (NEDC), a električna autonomija će mu iznositi oko 70 km pri brzinama do 120 km/h. Za punjenje baterija putem brzog punjača će biti potrebno oko 30 minuta za 80% kapaciteta, dok će putem kućne utičnice baterije biti moguće u potpunosti napuniti za oko četiri sata.

Frankfurtski izložak je tzv. pretprodukcijski model, a za sada nije točno poznato kada će krenuti prodaja.

Podijeli:
1