Kineska marka električnih automobila HiPhi stiže u Europu

Kineska marka električnih automobila HiPhi stiže u Europu

Na ovotjednom salonu automobila u Šangaju najavljeno je kako će se, izvan Kine malo poznata, marka automobila HiPhi već ove godine pojaviti u Europi sa svoja dva modela

U Kini postoje deseci proizvođača električnih automobila orijentiranih na domaće tržište, a tek se rijetki od njih odlučuju i na globalno širenje. Jedan od potonjih ove će godine postati i HiPhi, proizvođač isključivo električnih automobila iz Šangaja. Njihovo širenje na ostatak svijeta najavljeno je na ovotjednom salonu automobila u Šangaju, gdje su predstavljeni i modeli s kojima će “napasti” tržište Europe.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Njihova tri glavna aduta zanimljivo su nazvana X, Y i Z. Na europsko će tržište tijekom ove godine HiPhi stići kroz prva dva prodajna salona, strateški postavljena u njemačkom Münchenu te norveškom Oslu. Njemačka je, naime, najveće europsko tržište za električna vozila, dok u Norveškoj ona čine oko 80% prodaje novih automobila.

HiPhi X veliki je i luksuzni SUV, HiPhi Y je također model tog tipa ali nešto manje izvedbe, dok je HiPhi Z sportski orijentiran GT model. Ovi se modeli diče raznim inovacijama, kao što je, primjerice, robotska ruka koja “drži” infotainment zaslon u kabini, hlađenim skrivenim spremištem za pjenušac, ili, možda najzanimljivije, vratima koja se otvaraju prema naprijed, natrag i – gore, što možete vidjeti na priloženim slikama.

Modeli X i Z nude preko 600 km dosega s jednim punjenjem baterije, ali prema nešto “optimističnijem” kineskom standardnom mjernom ciklusu CLTC. Smatra se i da će novi model Y nuditi otprilike jednako toliko. U Europi će do kraja godine u prodaju biti pušteni modeli X i Z, a Y stiže nagodinu. Očekivana cijena za SUV model Z je oko 85.000 eura.

YouTube MP3 - Hotmail
1