Kina – moguć prvi pad prodaje u skoro trideset godina

Kina – moguć prvi pad prodaje u skoro trideset godina

Gotovo tri desetljeća, iz godine u godinu raste prodaja automobila na kineskom tržištu. Taj je rast još 2009. rezultirao time da je Kina pretekla SAD i postala najveće pojedinačno svjetsko tržište automobila, a sada bi moglo doći do promjene.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, prodaja novih automobila u Kini je u listopadu pala za 11,7%, a ako se taj trend nastavi to bi moglo voditi do pada prodaje na godišnjoj razini. Prvog takvog od 1990.

Kinesko udruženje proizvođača automobila (CAAM) je prognoziralo rast prodaje za oko 3% u usporedbi s proteklom godinom, no u prvih deset mjeseci prodaja je pala za 0,1% (22,87 milijuna prodanih automobila) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U spomenutom listopadu prodano je 2,38 milijuna novih vozila što je četvrti mjesec u nizu da prodaja pada i najveći pad još od 2012.

Analitičari smatraju kako će se loš trend nastaviti te da će ova godina završiti u minusu. Dakako, ostaje vidjeti hoće li proizvođači i prodavači uspjeti nešto napraviti kako bi preokrenuli trendove, no čini se da će dugi niz rasta prodaje završiti.

S druge strane vrijedi spomenuti kako je prodaja električnih i plug-in hibridnih automobila u Kini u prvih deset mjeseci narasla za 75,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno na 860.000 primjeraka.

Podijeli:
1