Kia predstavila svoj novi crossover XCeed

Kia predstavila svoj novi crossover XCeed

Obitelj modela Ceed je narasla za još jednog člana. Uz standardni hatchback, karavanski Sportswagon i Proceed, sada će se po prvi put u ponudi naći i crossover izvedba XCeed. U osnovi ovaj kompaktni crossover se temelji na hatchbacku, no uz nešto višu podnicu novost čine, osim prednjih vratiju, baš sve ostale karoserijske površine.

U odnosu na Ceed ovaj će model imati nešto dulje prednje i stražnje prevjese (+25 i 60 mm), 26 mm je širi, dok mu je podnica povišena za 42 mm. Međuosovinski razmak od 2650 mm je identičan ostatku modelne obitelji.

Vanjština je nova i (barem vizualno) robusnija, a tome prvenstveno pridonose plastične obloge donjeg dijela karoserije, nova linija krova otraga, redizajnirani branici, nova maska motora, srebrni krovni nosači, nova svjetla sprijeda i otraga i sl. Kupcima će biti dostupna paleta od 12 boja vanjštine te dvije veličine naplataka od 16 i 18 cola.

Unutrašnjost je pak većinom preuzeta iz standardnog Ceeda, no novosti nalazimo u presvlakama, ponudi boja i sl. Putnike će u unutrašnjosti dočekati standardni 8-inčni središnji zaslon, no opcijski se mogu odlučiti za 10,25-inčni središnji ekran te za 12,3-inčnu digitalnu instrumentnu ploču. Zapremina prtljažnika je narasla za 31 l u odnosu na hatchback pa sada iznosi 426 l.

XCeed će pokretati tri benzinska i dva dizelska motora. Ponudu će otvoriti 1,0-litreni 3-cilindrični turbo snage 120 KS, a slijedit će ga 1,4-litreni 4-cilindrični motor snage 140 te 1.6 T-GDi snage 205 KS. Dizelsku ponudu čine dvije izvedbe 1,6-litrenog pogonskog stroja snage 115 i 136 KS.

Svi motori, osim početnog benzinca, se mogu upariti sa 6-stupanjskim ručnim ili 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke. Od tehničkih novosti vrijedi izdvojiti dotjerani ovjes, a recimo da je pogon samo na prednje kotače. Početkom sljedeće godine na tržište će stići i blagi hibrid te plug-in hibridna verzija.

Početak prodaje ovog automobila na europskim tržištima kreće u trećem kvartalu ove godine. Proizvodnja će pak krenuti u kolovozu u kijinim pogonima u slovačkoj Žilini, gdje se proizvode i Ceed hatchback, Sportswagon i Proceed.

Podijeli:
1