Kia predstavila europski e-Niro

Kia predstavila europski e-Niro

Kia je pred skoru parišku premijeru predstavila europsku izvedbu modela Niro EV, odnosno ovaj će model u Europi nositi oznaku e-Niro. Podsjetimo, riječ je o električno pokretanom crossoveru koji će se na europskim tržištima pojaviti prije kraja ove godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ime nije jedina razlika u odnosu na ranije predstavljenu američku izvedbu. Naime, službeno priopćenje navodi kako će e-Niro imati autonomiju od 485 km, dok se kod američke verzije navodi autonomija od 380 km. Baterija je ista, odnosno radi se o litij-ionskoj jedinici kapaciteta 64 kWh, a razlika je očito posljedica drugačijih mjerenja. Europa se vodi prema novom WLTP-u, a SAD prema EPA-inim standardima.

e-Niro će nuditi mogućnost punjenja putem punjača snage do 100 kW, a korištenjem će biti moguće napuniti bateriju do 80% kapaciteta za manje od jednog sata. Treba reći i da će e-Niro biti dostupan u jeftinijoj izvedbi s baterijom kapaciteta 39,2 kWh koja će, prema WLTP-u, omogućiti autonomiju od oko 312 km.

Izvedbu s većim kapacitetom baterije će pokretati električni motor snage 150 kW, odnosno 204 KS i najvećeg okretnog momenta od 395 Nm. To će biti dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 7,8 sekundi. Verzija s baterijom manjeg kapaciteta dolazi s motorom snage 100 kW, odnosno 136 KS te istog okretnog momenta od 395 Nm. Ovaj će model do 100 km/h ubrzavati za 9,8 sekundi. Obje izvedbe dolaze s pogonom na prednje kotače, isto kao i Niro Hybrid i Niro Plug-in Hybrid.

Na kraju recimo i kako će e-Niro biti opremljen sustavom regenerativnog kočenja te sustavima CGC (Coasting Guide Control) i PEC (Predictive Energy Control) koji su upareni s navigacijskim sustavom te upozoravaju vozača kako bi mogao prilagoditi svoj stil vožnje za dodatnu uštedu energije. Vrijedi istaknuti kako će kijino jamstvo od sedam godina obuhvaćati električnu bateriju i motor.

Podijeli:
1