Kia najavljuje vlastitu platformu za električne automobile

Kia najavljuje vlastitu platformu za električne automobile

Kia i Canoo zajednički razvijaju potpuno novu platformu za električna vozila koja se temelji na Canoo-ovom prilagodljivom dizajnu "skateboarda", a na kojoj će biti zasnovana buduća Kijina i Hyundaijeva električna vozila

Kia Motors će kao dio grupacije Hyundai Motor Group, zajedno s tvrtkom Canoo, razvijati platformu za električna vozila koja će se temeljiti na Canoo-ovom vlastitom dizajnu nalik skateboardu. Sukladno dogovoru Canoo će pružati inženjerske usluge koje će pomoći u razvoju ove prilagodljive platforme, namijenjene isključivo električnim automobilima, i to po specifikacijama Kije i Hyundaija. Platforma će grupaciji omogućiti proizvodnju cjenovno konkurentskih električnih vozila – u rasponu od malih EV-ova do vozila specifičnih namjena.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Canoo je tvrtka iz Los Angelesa koja izrađuje EV-ove samo po narudžbi i izrđuje skateboard platformu na koju se montira većina ključnih komponenata vozila s naglaskom na funkcionalnoj integraciji. Takvo inženjersko rješenje smanjuje dimenzije, masu i broj dijelova skateboarda, što posljedično pruža više prostora u kabini i omogućava cjenovno učinkovitije električno vozilo.

Nova platforma snizit će cijenu e-vozila

Kia očekuje da će joj Canoo-ova prilagodljiva platforma sa skateboard konstrukcijom omogućiti pojednostavljen i standardiziran razvojni proces električnih vozila koja bi tako postala i cjenovno konkurentnija. Također je za očekivati pojednostavljenje proizvodne linije tih vozila, što bi omogućilo brže odazivanje na potrebe tržišta i želje klijenata.

Ovom suradnjom grupacija HMG će udvostručiti svoja ulaganja, pa će u narednih pet godina investirati 87 milijardi dolara u razvoj električnih vozila. Sukladno tome Hyundai će do 2025. investirati 52 milijarde, dok će Kia u istom razdoblju investirati 25 milijardi u elektrifikaciju i tehnologije mobilnosti. Na taj način će do 2025. godine ekološki prihvatljivija vozila predstavljati čak četvrtinu Kijine prodaje.

“Oduševljavaju nas brzina i učinkovitost Canoo-ovog razvoja EV konstrukcije, zbog čega su za nas idealan inženjerski partner u razdoblju kada želimo postati jedna od vodećih tvrtki na području industrije mobilnosti,” rekao je Albert Biermann, voditelj istraživanja i razvoja u grupaciji. “S Canoo-ovim inženjerima ćemo surađivati u razvoju cjenovno pristupačne platforme za autonomna vozila i koja je primjerena za masovnu upotrebu.”

YouTube MP3 - Hotmail
1