Kia najavljuje unaprijeđeni Stinger koji u prodaju dolazi do kraja godine

Kia najavljuje unaprijeđeni Stinger koji u prodaju dolazi do kraja godine

Kia je otkrila nove detalje o svojem nadograđenom Stingeru iz kojih je vidljivo da je ova sportska limuzina doživjela poboljšanja, učvrstila svoj "gran turismo" karakter, ali i da donosi unaprijeđene sustave sigurnosti i pomoći vozaču

Kia Stinger, sportska limuzina iz Južne Koreje, uz najnoviji “face lift” je dobila i Kijine najnovije pomoćne i sigurnosne sustave te nekoliko promjena u kabini koje osiguravaju više prostora i udobnosti. “Stinger i dalje postavlja standarde kod Kije, skoro desetljeće od 2011. i prvog predstavljanja konceptnog vozila Kia GT. Još uvijek je Stinger fokusiran na užitak u vožnji, koji je sposoban prelaziti velike udaljenosti udobno i sa stilom. Unaprijeđeni model nastao je na Stingerovom renomiranom grand touring karakteru, s osvježenim dizajnom, novim motorima i tehnologijama, kao i većom praktičnošću što će povećati njegovu privlačnost širom svijeta“, rekao je Thomas Schemera, voditelj odjela za razvoj proizvoda.

Tri benzinca u ponudi

Novi Stinger pruža obogaćenu ponudu turbo benzinskih motora, koji se mogu pohvaliti dobrim ubrzanjem i brzim odazivom na vozačeve inpute.

Američki kupci Stingera ekskluzivno će imati u ponudi i novi motor i to Smartstream 2,5 TGDi motor snage 304 KS pri 5.800 okr./min. Najsnažniji motor u Stingerovoj motornoj ponudi – 3,3-litreni T-GDI twin-turbo 6-cilindraš iz Kijine motorne obitelji Lambda – ostaje neizmijenjen. Može se pohvaliti najvećom snagom od 370 KS pri 6.000 okr./min. 2,0-liteni turbo benzinski 4-cilindrični Theta motor, koji je kod Stingera još od 2017., praktično je nepromijenjen, što znači da je njegova najveća snaga 255 KS pri 6.200 okr./min. Sva tri motora dolaze uz 8-stupanjski automatski mjenjač

Novi zasloni

U središtu Stingerove osvježene kabine je unaprijeđeni zaslon osjetljiv na dodir s infotainment sustavom. Ovisno od tržištu Stinger će od sada opcijski nuditi novi 10,25-inčni zaslon na dodir. Bluetooth multi-povezivost korisnicima omogućava povezivost dva uređaja istovremeno – jednog za handsfree telefoniranje i upotrebu multimedije, a drugog samo za upotrebu medija. Sustav standardno omogućava upotrebu platformi Apple CarPlay i Android Auto.

Vozači ovisno o opremi vozila mogu birati između dvije instrument ploče. Dosadašnji standardni 3,5-inčni mono-TFT zamijenio je 4,2-inčni kolor TFT LCD zaslon, koji vozaču nudi bolju vidljivost i prikazuje širi izbor informacija. Pored toga na raspolaganju je i potpuno digitalni visokorezolucijski 7,0-inčni “Supervision” zaslon u boji namijenjen vozaču.

Praktične tehnologije

Obnovljeni Stinger donosi, ovisno o tržištu i opremljenosti vozila, tehnologije daljinskog paljenja motora upotrebom pametnog ključa, daljinski aktivirano grijanje i hlađenje sjedala te nekoliko novih pomagala i nadogradnji sustava za pomoć vozaču (ADAS), koji pružaju još veću zaštitu vozaču, suputnicima i ostalim sudionicima u prometu.

Unaprijeđene funkcije ADAS-a:
 • Sustav za sprječavanje naleta sprijeda (FCA),
 • Sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA),
 • Sustav za pomoć pri sprječavanju sudara u mrtvom kutu (BCA),
 • U Europi će unaprijeđeni Stinger sada nuditi inteligentnu asistenciju kod ograničenja brzine (ISLA), koja se temelji na prepoznavanju prometnih znakova
 • Upozoravanje vozača na dekoncentriranost (DAW),
 • Radarski tempomat (NSCC),
 • Sustav za pomoć kod izbjegavanja sudara kod vožnje unatrag (RCCA).
Nove ADAS tehnologije po prvi puta u Stingeru:
 • Safe Exit Warning (SEW) prilikom izlaska iz vozila,
 • Kijina najnovija tehnologija praćenja mrtvih kutova (BVM – Blind-Spot View Monitor),
 • Lane Following Assist (LFA),
 • Highway Driving Assist (HDA),
 • Rear Occupant Alert (ROA).

Unaprijeđeni Kia Stinger ujesen će biti lansiran u Južnoj Koreji, a do kraja godine očekuje ga se i u ostatku svijeta, pa tako i na europskim cestama.

Podijeli:
1