Kia je tijekom 2016. pokrenula dva opoziva na hrvatskom tržištu

Kia je tijekom 2016. pokrenula dva opoziva na hrvatskom tržištu

Korejski je proizvođač tijekom ove godine pokrenuo dva opoziva svojih modela automobila na hrvatskom tržištu. Konkretnije, a kako saznajemo putem Europskog sustava obavještavanja o opasnim proizvodima (RAPEX), riječ je o opozivima iz travnja i rujna.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnije, u izvješću RAPEX-a objavljenom 15. travnja stoji da Kia opoziva model Soul (na slici) zbog greške na prijenosnom sklopu upravljača, a zbog može doći do situacije u kojoj “vozač neće moći ispravno upravljati vozilom”. Pored Hrvatske, u opozivu čiju je razinu rizičnosti RAPEX ocijenio kao ozbiljnu, ovim su opozivom obuhvaćena i tržišta Bugarske, Danske, Njemačke, Irske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske i Nizozemske.

Kasnije tijekom godine, točnije u izvješću objavljenom 2. rujna, RAPEX je naveo da Kia pokreće opoziv modela Carnival i Sedona na tržištima Hrvatske, Danske, Estonije, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske. Riječ je o opozivu pokrenutom zbog toga što, uslijed korozije, može doći do kvara na sigurnosnom držaču poklopca motora. To, navodi se u spomenutom izvješću, može dovesti do neželjenog otvaranja poklopca motora tijekom vožnje.

Ono što je neobično jest da domaći zastupnik za Kiu, tvrtka Kia Motors Adria Group niti u jednom od dva navedena slučaja nije obavijestila medije. S druge strane, transparentnost i pravovremeno obajveštavanje javnosti odlika su kampanje RAPEX-a što predstavlja načelo koje bi predstavnici autoindustrije trebali poštivati na svim tržištima EU te time obavještavati javnost o mogućim rizicima.

Podijeli:
1