Kia HabaNiro – vizija napredne mobilnosti

Kia HabaNiro – vizija napredne mobilnosti

Kia Motors je u New Yorku predstavila svoju viziju budućnosti električnih vozila, odnosno konceptni model HabaNiro. Ukratko proizvođač ga opisuje kao proročki uvid u mobilnost budućnosti te automobili koji će skladno kombinirati dizajn, praktičnost i kreativnost.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ukratko, radi se o studiji s električnim pogonom na sva četiri kotača s autonomijom od 480 kilometara. Također, HabaNiro je opremljen i sustavom autonomnog upravljanja pete razine, a u njega se može smjestiti četvoro putnika.

Nadalje, ovaj crossover se odlikuje modernim, maštovitim i atraktivnim dizajnom, a iz Kije poručuju da je HabaNiro automobil za svakodnevnu upotrebu u svim uvjetima. Primjerice, može biti radni prostor s vrhunskom tehnologijom s jedne te vozilo za off-road avanture s druge strane.

Od pojedinih elemenata napredne opreme posebno se ističe head up zaslon preko cjelokupne širine vjetrobranskog stakla kojim se upravlja pomoću konkavne ploče s mjeračima, s velikim interaktivnim zaslonom na dodir s tehnologijom senzoričkog odziva osvjetljenja (SLF – Sensory Light Feedback). Tehnički sustav opcijskog dijeljenja (TOSS – Technical Option Sharing System) korisnicima omogućava jednostavno kretanje između opcija na projekcijskom zaslonu.

Kada je uključen HabaNirov peti stupanj autonomne vožnje, upravljački obruč i instrumentna ploča se uvlače u prednju armaturu kako bi vozač i suvozač dobili više prostora. Široki zaslon preko cijelog vjetrobranskog stakla u tim situacijama može poslužiti, primjerice, za projekciju filmova tijekom duge vožnje na autocestom.

HabaNiro je opremljen i kijinim sustav prilagođavanja vozila emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D. – Real-time Emotion Adaptive Driving) koji je početkom godine predstavljen na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu. Sustav R.E.A.D. može pomoću umjetne inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačevog emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizirati i pojedinoj osobi prilagoditi prostor u kabini vozila.

Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje upotrebom senzora koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sustav prilagodi kabinu s obzirom na ocjenu pet osjetila i tako stvara bolju sredinu. Tehnologija strojnog učenja umjetne inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na osnovu čega slijedi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu s tim prilagođava kabinu.

R.E.A.D. također omogućava HabaNirov sustav praćenja očiju (ETS – Eye Tracking System) sa 180-stupanjskim prikazom s kamere na stražnjem kraju vozila. Sustav koristi emocionalnu inteligenciju na osnovu umjetne inteligencije za praćenje vozačeva pogleda, kada isti gleda prema vrhu vjetrobranskog stakla, gdje se obično nalazi unutrašnji retrovizor. Umjetna inteligencija u trenu prepoznaje vozačevu potrebu da sazna što se nalazi iza vozila i na zaslonu odmah prikazuje sliku s kamere.

1