Kazne za prekoračenje brzine diljem svijeta: od 50 lipa do 5 milijuna kuna

Kazne za prekoračenje brzine diljem svijeta: od 50 lipa do 5 milijuna kuna

U Hrvatskoj je najviša kazna za prekoračenje brzine 20.000 kuna. Najstrože se za ovaj prekršaj vozači kažnjavaju u Švicarskoj, dok su afričke zemlje najblaže po tom pitanju

Australska osiguravajuća kuća Budget Direct objavila je zanimljiv pregled visina najviših propisanih novčanih kazni za prekoračenje brzine na cestama u gotovo svim zemljama svijeta. One se, prema ovom pregledu je vidljivo, značajno razlikuju – kako visinom, tako i načinom obračuna.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Najviše se kazne (ako gledamo samo njihov financijski dio) izriču u Švicarskoj, gdje su izravno vezane uz visinu osobnih primanja prekršitelja. Tako je najviša kazna ikada izrečena u toj zemlji, ali i u svijetu, bila određena jednom vozaču Mercedesa SLS AMG, koji je u Švicarskoj snimljen pri brzini od čak 290 km/h. On je morao platiti preko 700.000 franaka, odnosno više od pola milijuna kuna za taj prekršaj. Vozač s prosječnim primanjima u ovoj će zemlji najvišu zapriječenu kaznu za prekoračenje brzine platiti oko 90.000 kuna.

Najniže kazne se, očekivano, naplaćuju u najsiromašnijem dijelu svijeta. U Sudanu je, tako, najviša kazna za prekoračenje brzine tek oko 50 lipa, u Angoli oko 3 kune.

Hrvatska je, prema ovoj skali, među zemljama razvijenog svijeta rangirana oko sredine, s najvišom zakonskom kaznom za prekoračenje brzine koja trenutačno iznosi 20.000 kuna. Pogledamo li, pak, zemlje u okruženju, naše su kazne otprilike na razini onih u Crnoj Gori i Albaniji, no više su od onih u Srbiji (600 kn), Sloveniji (9500 kn), a manje od onih u Austriji (40.000 kn) ili Italiji (35.000 kn).

YouTube MP3 - Hotmail
1