Karakteristični miris novog automobila nije dobar za zdravlje

Karakteristični miris novog automobila nije dobar za zdravlje

Malo tko ne uživa u prepoznatljivom mirisu kabine potpuno novog automobila. Međutim, za njega su zaslužne ne baš preporučljivi za udisanje kemijski spojevi, od kojih neki mogu biti i kancerogeni

Jedna od prednosti kupovine novog automobila svakako je onaj prepoznatljivi miris u kabini, koji se može dobro nanjušiti u prvim tjednima ili mjesecima korištenja. Taj je miris toliko privlačan da se na tržištu mogu kupiti i osvježivači zraka, koji daju sličan efekt, no najnovija studija kineskih znanstvenika kaže da u mirisu novog automobila i ne bismo trebali baš previše uživati.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Karcinogeni spojevi

Oni su analizirali kemijske spojeve najčešće pronađene u kabinama automobila, a koji se povezuju s materijalima korištenima u njihovoj proizvodnji. Istraživali su odakle dolaze, u kojim se temperaturnim i drugim uvjetima pojavljuju, ali i od čega su sastavljeni mirisi karakteristični za kabinu novog automobila. Rezultati su pokazali kako dolaze od kemijskih spojeva koje otpuštaju plastični dijelovi unutarnje armature, presvlake sjedišta, popularni tapecirung na vratima i krovu, tepisi i ostale površine.

Najčešće detektirana kemikalija bila je formaldehid, a nakon njega slijede acetaldehid i još dvadesetak lako hlapljivih organskih spojeva – a velik dio njih svojim koncentracijama premašio je preporučene doze za ljude. Ovakvi spojevi često su i kancerogeni u većim dozama, pa izloženost mirisu kabine (pogotovo novog) automobila, kažu znanstvenici, ne bi smjela biti česta i dugotrajna.

S vremenom će kemikalije ishlapjeti, pa će i udahnute, ili kroz kožu upijene, doze biti manje, no to ne znači da ih nema. Studija zaključuje da njihov utjecaj može povećati rizik od karcinoma, gledano tijekom cijelog života, za vozače koji veliku količinu vremena provode u kabinama automobila ili kamiona.

YouTube MP3 - Hotmail
1