Kalle Rovanperä pobjednik je WRC Croatia Rallyja 2022

Kalle Rovanperä pobjednik je WRC Croatia Rallyja 2022

Kalle Rovanperä u uzbudljivoj se završnici vratio na prvo mjesto u ukupnom poretku na Wolfu Power Stageu Croatia Rallyja i za samo 4,3 sekunde odnio pobjedu Ottu Tänaku

Vozač Toyote Gazoo Racing WRT Kalle Rovanperä od prve etape u petak vodio je u poretku, a onda je na pretposljednjem brzinskom ispitu sve izgledalo kao da će biti predodređen za neuspjeh. Na etapu Trakošćan – Vrbno dugu 13,15 kilometara ušao je s prednošću od 28,4 sekunde nad Tänakom, ali jaka kiša i varijacije u izboru guma jednostavno su otopile njegovu prednost.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Presudile su gume

Hyundaijev vozač Otto Tänak vozio je s dvije Pirellijeve meke gume i s dvije za mokre uvjete na cesti, dok je Rovanperä vozio s dvije tvrde gume i dvije gume za kišu – i prednost je u tom slučaju imao Tänak koji ju je i iskoristio. Bio je 29,8 sekundi brži od Finca i skočio je na prvo mjesto u ukupnom poretku. Prije samog Wolf Power Stagea imao je 1,4 sekunde prednosti.

Izbor guma ponovno je bio presudan, uvjeti na zadnjem brzincu bili su suhi i Rovanperä je pogodio kada se odlučio za dvije Pirellijeve tvrde gume i dvije za mokre vremenske uvjete. Tänak je zadnji prolaz vozio sa sve četiri mekane gume te je izgubio bitku s vremenom i za 4,3 sekundi ostao je kratak za naslov, izvijestili su organizatori utrke.

Najteža i najbolja pobjeda u karijeri

“To je nevjerojatno,” rekao je Rovanperä, kojemu je ovo četvrta WRC pobjeda. Povećao je sada i svoju bodovnu prednost u poretku za 2022. godinu. “Zaista smo se trudili i zaslužili smo to ovog vikenda. Ovo je zasigurno najbolja pobjeda u mojoj karijeri, ali i najteža”.

“Nisam riskirao da se ne bih uvalio u probleme, ali očito je Kalle stvarno dobro vozio. I on i ja vozili smo bez greške. O svemu su odlučivali ovi zeznuti vremenski uvjeti i pametan izbor guma”, rekao je Tänak.

Thierry Neuville i suvozač Martijn Wydaeghe uspjeli su osvojiti treće mjesto u ukupnom poretku.

YouTube MP3 - Hotmail
1