Kako kriza u opskrbi čipovima utječe na autoindustriju?

Kako kriza u opskrbi čipovima utječe na autoindustriju?

Nakon pandemije svijet je zapao u krizu opskrbe svime i svačime, dobavni su lanci poremećeni, a potražnja za poluvodičkim čipovima nikad veća – sve to dovelo je to nestašice čipova koji se masovno ugrađuju u automobile

Nestašica poluvodičkih čipova svih vrsta pogađa sve grane tehnološke industrije već mjesecima. Budući da se nastavila na krizu izazvanu pandemijom od koje se nisu svi još oporavili, to situaciju čini još težom – pogotovo za proizvođače automobila koji nemaju običaj stvarati velike (i skupe) zalihe sirovina i dijelova za automobile već se oslanjaju na just-in-time isporuke. Kada se s dobavne strane “slavina zavrne”, dakle, vrlo se brzo situacija preslika i na izlaznu stranu. Drugim riječima, sve manje automobila može sići s proizvodne trake.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Posljednjih tjedana i mjeseci brojni su proizvođači automobila najavili da će smanjivati isporuke i usporavati proizvodnju. U nastavku donosimo kratki pregled onoga što se za sada službeno doznalo.

Ford

Smanjena proizvodnja u tvornici u Kölnu, a od 23. do 28. kolovoza bit će i potpuno zaustavljena. Fiesta se nije sklapala od svibnja sve do sredine srpnja, a kompanija kaže kako je u drugom kvartalu ove godine izgubila oko polovice ukupne proizvodnje – sve zbog slabije opskrbe čipovima iz Malezije.

Hyundai

Proizvodni pogoni u SAD-u više su puta ovoga ljeta bili zaustavljeni na nekoliko dana.

Jaguar Land Rover

Očekivano vrijeme isporuke novih Land Rovera i Range Rovera je preko godinu dana. Proizvodni je ciklus ozbiljno poremećen, na vozila se čeka sve duže, a potražnja unatoč tomu ne jenjava.

Mercedes-Benz

Od lipnja za neke je modele dostupna samo ograničena dodatna elektronička oprema. Automatsko otvaranje prtljažnika, ugrađeni punjači za mobitele, audio sustavi i slični dodaci uklanjaju se iz modela koji izlaze iz tvornica kako bi kupci ipak dobili automobile. Tvrtka očekuje da će kriza potrajati duboko u drugu polovicu godine.

Nissan

Kod dobavljača čipova u Maleziji zabilježen je proboj koronavirusa u tvornicu, pa je zbog toga Nissanova tvornica u Tennesseeju privremeno prekinula proizvodnju, najmanje do kraja kolovoza.

Stellantis

Proizvodnja vozila u francuskom Rennesu ovoga tjedna se obustavlja zbog globalne nestašice čipova.

Toyota

Iako su u prvom valu pandemije bili gotovo neokrznuti (imali su daleko veće zalihe od drugih), u rujnu će problemi stići i Toyotu. Najavljeno je smanjenje proizvodnje od čak 40% koje će zahvatiti Japan, SAD, Kinu i Europu. Zbog nestašice čipova sklopit će se oko 360 tisuća vozila manje od plana.

Volkswagen

Nakon povratka s kolektivnog godišnjeg odmora radnici u Wolfsburgu radit će samo u jednoj smjeni, a kompanija očekuje da će cijeli treći kvartal biti obilježen varijacijama u dobavi čipova. Audi je produžio godišnji odmor radnicima za tjedan dana, a Seat je privremeno zaustavio sklapanje vozila u Barceloni.

YouTube MP3 - Hotmail
1