Jesu li u Tesli lažirali promotivni video potpuno autonomne vožnje?

Jesu li u Tesli lažirali promotivni video potpuno autonomne vožnje?

Jedan je inženjer posvjedočio da je još 2016. godine, prilikom jedne od prvih javnih promocija autonomne vožnje u Teslama, promotivni video sadržavao namještene scene

U Tesli se već godinama hvale kako imaju najbolji sustav autonomne vožnje na svijetu, no s njime se svako toliko događaju kontroverze. Od nesreća u kojima su ti sustavi sudjelovali, neke i prouzročili, preko činjenice da “potpuna autonomna vožnja” nije potpuno autonomna, pa do toga da su u nekim državama morali prestati sustav pomoći vozaču nazivati marketinškim imenom Autopilot, jer je ono proglašeno zavaravajućim.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovom nizu skandala vezanih uz Teslin Autopilot, priključuje se još jedna tvrdnja, koja pomalo podsjeća na skandal koji je kompaniju Nikola Motor koštao ugleda i tadašnje uprave. Tijekom snimanja videa 2016. godine, kojim su promovirali činjenicu da će sve Tesle imati hardver sposoban za potpuno autonomnu vožnju, neke su scene – lažirali.

Autopilot protiv semafora

Video je objavljen u listopadu 2016. godine, a Elon Musk ga je tada koristio za promociju svojih automobila “koji voze sami od sebe” i to “bez ljudskog dodira”. U videu je korišten Model X s tadašnjim hardverom i softverom, no sada jedan inženjer tvrdi kako te godine Tesle nisu imale određene funkcije vidljive na spornim snimkama. Ashok Elluswamy, voditelj razvoja Autopilota, na suđenju povezanome s jednom fatalnom nesrećom iz 2018. godine, posvjedočio je kako je dio videa namjerno bio manipuliran. Njegovo svjedočenje zabilježeno je prošloga ljeta, ali su detalji tek sada objavljeni.

Elluswamy je pred sudom rekao da se 2016. godine Tesle nisu mogle automatski zaustaviti na crvenom svjetlu na semaforu te potom krenuti kada bi se upalilo zeleno svjetlo, iako je to prikazano na promotivnom videu. “Namjera videa nije bila točno pokazati što je kupcima dostupno 2016. godine. Namjera je bila pokazati što je moguće ugraditi u sustav”, kazao je.

Sporni video možete pogledati u nastavku, a o ovom bi se slučaju moglo još čuti – Teslin sustav autonomne vožnje pod istragom je američkog Ministarstva pravosuđa upravo zbog moguće lažnih tvrdnji o mogućnostima Autopilota.

YouTube MP3 - Hotmail
1