Jedan od aduta Mercedesa EQS bit će Hyperscreen

Jedan od aduta Mercedesa EQS bit će Hyperscreen

MBUX Hyperscreen višenamjenski je ekran koji se proteže cijelom širinom kabine, od jednog do drugog kraja A-stupa, a njegov prikaz se uz pomoć umjetne inteligencije prilagođava vozaču i nudi "pametne" preporuke kad je riječ o kontroli funkcija vozila

Mercedesova nova linija luksuznih električnih automobila klase EQS bit će i tehnološki naprednija od dosadašnjih neelektričnih Mercedesa usporedive klase S. Jedna od značajki koje će vozač prve primijetiti kada uđe u novi EQS predstavljen je prije nekoliko dana kao zaseban element unutrašnjosti, infotainmenta i dizajna – višenamjenski ekran osjetljiv na dodir, naziva MBUX Hyperscreen.

Ovaj zakrivljeni i oblikom kabini prilagođeni ekran proteže se cijelom širinom kabine, od jednog do drugog kraja A-stupa i ima za cilj postići “wow” efekt na vozača i putnike. Na ekranu se mogu prikazivati sve potrebne informacije bitne za vožnju, kontrolu funkcija vozila te zabavu, koje će se na njemu raspoređivati na pametan način.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

To znači da će umjetna inteligencija prilagođavati prikaz na ekranu vozaču i njegovim navikama, pa on i suvozač neće morati pretraživati nekoliko slojeva izbornika u potrazi za željenom funkcijom. Naprotiv, sve bi na Hyperscreenu trebalo biti vrlo dostupno, na samo jedan klik, i u pravom trenutku.

U središtu ekrana je dizajnerska filozofija poznata kao MBUX (Mercedes-Benz User Experience), predstavljena 2018., a s Hyperscreenom dobiva svoju potpuno digitalnu izvedbu, uz neprimjetno spajanje analognog (npr. ventilacijskih otvora). Ekran je izrađen OLED tehnologijom, prekriven je otpornim Gorilla Glassom kao da je riječ o mobitelu, a sustav pogoni 8-jezgreni procesor uz 24 GB radne memorije.

Svi ovi sustavi bit će zaduženi za to da Hyperscreen sve svoje funkcije stavlja u kontekst, razumije potrebe vozača i suvozača, te im proaktivno nudi one opcije koje bi oni u danom trenutku mogli zatrebati. Sve će biti popraćeno atraktivnim animacijama i plavo-narančastom kombinacijom boja, a u Mercedesu kažu kako će digitalna interpretacija okruglih analognih instrumenata imati, umjesto kazaljke, “digitalni laserski mač u staklenoj leći”. Kako Hyperscreen izgleda uživo, pogledajte u videu.

Podijeli:
1