Je li ekranima u automobilima već odzvonilo?

Je li ekranima u automobilima već odzvonilo?

Još uvijek se velika većina nas sjeća automobila bez ikakvih digitalnih ekrana. Danas su pak moderni automobili gotovo pa nezamislivi bez njih, a sve je veći broj vozila dostupnih i s digitalnim instrumentnim pločama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No, tehnologija brzo napreduje, stvari se brzo mijenjaju pa neki već predviđaju da će digitalni ekrani kakve danas poznajemo relativno brzo postati stvar prošlosti.

Naime, šef audijevog dizajna Marc Lichte kaže kako nije u potpunosti siguran da je pred digitalnim zaslonima svijetla budućnost. Razlog njihovog možebitnog nestajanja vidi u HUD-ovima (head-up zaslonima) i napretku sustava glasovnih naredbi.

Drugim riječima, head-up zasloni i tzv. proširena stvarnost te napredno glasovno upravljanje on-board sustavima bi dakle, prema Lichteu, trebali preuzeti primat u auto industriji. Lichte smatra da će se ti sustavi u široj upotrebi pojaviti već tijekom sljedećeg desetljeća, a tada će biti moguće dati bolju procjenu o budućnosti digitalnih ekrana koji su trenutno standard.

Jedno od vozila koje bi moglo predvoditi ovu malu revoluciju je i Audi Q4 e-tron (na slici) čiji se dolazak na tržište očekuje 2021.

Podijeli:
1