Je li 2018. bila vrhunac za motore s unutarnjim izgaranjem?

Je li 2018. bila vrhunac za motore s unutarnjim izgaranjem?

Sve veći broj proizvođača automobila prihvaća elektrifikaciju pogonskih sklopova kao način smanjenja potrošnje i štetnih emisija. Drugim riječima, na tržištu je sve više hibridnih i električno pokretanih automobila, a njihova prodaja polako, ali sigurno raste. Stoga neki analitičari smatraju da je 2018. godina nakon koje će početi padati prodaja automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem.

Ova će vrsta pogonskih strojeva još neko vrijeme zasigurno igrati glavnu ulogu u svijetu auto industrije, no mnogi vjeruju kako će se njihova prodaja od 2018. samo smanjivati. Tako Financial Times donosi analizu u kojoj Felipe Munoz, analitičar Jato Dynamicsa, tvrdi kako je 2018. njihov vrhunac.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

S njim se slaže Axel Schmidt iz Accenture koji je uvjeren da prodaja automobila koje pokreću motori s unutrašnjim izgaranjem neće u budućnosti rasti, već samo opadati. Glavni razlog tome leži u činjenici pada potražnje za novim automobilima općenito na europskim, sjeverno američkim te kineskom tržištu. Naime, ranije se pretpostavljalo da će potražnja za motorima s unutrašnjim izgaranjem još neko vrijeme rasti, no prognoza se sada promijenila.

Trenutno se očekuje da će ukupna prodaja novih automobila ipak rasti tijekom 2019. jer će rasti prodaja električnih automobila. Točnije, ovako pokretani automobili bi tijekom ove godine trebali učetverostručiti svoj tržišni udio na oko 1,6%.

Podijeli:
1