Japanski Lexus ES – prvi serijski automobil s digitalnim retrovizorima

Japanski Lexus ES – prvi serijski automobil s digitalnim retrovizorima

Lexus je nedavno predstavio svoj novi ES u Sjevernoj Americi, a potom je u Parizu premijeru imala i europska verzija. Sada je pak u Japanu predstavljena tamošnja izvedba koja je postala prvi svjetski serijski automobil s digitalnim retrovizorima, odnosno kamerama umjesto standardnih retrovizora koje reproduciraju sliku na tri zaslona.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ukratko podsjetimo kako je ES model koji je, uz veći LS, lansirao Lexus među premium marke prije skoro trideset godina, odnosno 1989. ES sada ulazi u svoju sedmu generaciju te se temelji na posljednjoj verziji toyotine TNGA (Toyota New Global Architecture) platforme pod oznakom GA-K. Jedini dostupni pogonski sklop u Japanu je hibridni 2,4-litreni benzinac, a u ponudi će biti i sportski nastrojena F Sport verzija.

Najveću razliku japanske u odnosu na ostale verzije će činiti dostupnost sustava Digital Outer Mirrors koji zamjenjuje standardne bočne retrovizore s digitalnim kamerama. Slika s njih se prikazuje na 5-inčnim zaslonima na A nosaču krova. Također, kamera na stražnjoj strani vozila reproducira sliku na središnji zaslon koji zamjenjuje klasični unutrašnji retrovizor.

Sustav je postao dostupan japanskim kupcima jer su lokalni zakonodavci dozvolili njegovu upotrebu, a proizvođač tvrdi kako ovo rješenje poboljšava vidljivost te smanjuje buku vjetra.

Podijeli:
1