Japanci će testirati punjenje električnih automobila na semaforu

Japanci će testirati punjenje električnih automobila na semaforu

Pilot projekt u Japanu testirat će izvedivost i isplativost rješenja koje bi bežično punilo baterije električnih automobila u kratkim razdobljima čekanja da se upali zeleno svjetlo na semaforu

Sa sveučilišta u Tokiju, u suradnji s nekoliko kompanija i drugih institucija, stiže vijest o neobičnoj inovaciji – sustavu za bežično punjenje automobila, koji bi se ugrađivao u cestu, neposredno ispred semafora. Tamo bi se ukopale posebne zavojnice sa senzorima, sposobne otkriti kada se nad njima nađe automobil s kompatibilnom tehnologijom. U slučaju da se on zaustavi iznad punjača, dok vozač čeka na paljenje zelenog svjetla na semaforu, baterija njegovog automobila bi se punila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

10 sekundi za kilometar

Takav bi sustav omogućio brzo induktivno punjenje baterija, pa bi samo 10 sekundi čekanja na semaforu bilo dovoljno da se baterija vozila napuni za jedan kilometar vožnje. Čekanje od minute dodalo bi bateriji dovoljno energije za povećanje dosega od 6 kilometara.

Kad je riječ o prednostima sustava, njegovi tvorci kažu da bi on omogućio gradskim vozilima ugradnju manjih baterija, uz nadopunjavanje “na svakom uglu”. Bio bi prilagođen potpuno električnim i plug-in hibridnim vozilima, automatski bi prepoznavao kada treba otići u “stand by” kako ne bi trošio previše energije, a takvo punjenje ne bi zahtijevalo dugo zaustavljanje na punionici.

S druge strane, nekoliko je jasnih nedostataka ove ideje. Prije svega, indukcijsko bežično punjenje nije efikasno kao ono koje se obavlja priključnim kabelom, vozilo je na cesti potrebno zaustaviti na idealnom mjestu za punjenje (što nije uvijek izvedivo u realnom okruženju), a vjerojatno bi troškovi ugradnje ovakvih punjača diljem gradova bili vrlo visoki.

Kako bilo, japanski grad Kashiwa u tehnološkoj četvrti Kashiwa-no-ha Smart City testirat će ovu tehnologiju od ožujka sljedeće godine. Test će pokazati koliko je sustav zaista efikasan i koristan u praksi, a pokusno razdoblje trajat će godinu dana.

YouTube MP3 - Hotmail
1