Japan će pred tokijsku olimpijadu dopustiti korištenje autonomnih vozila

Japan će pred tokijsku olimpijadu dopustiti korištenje autonomnih vozila

Prema navodima Bloomberga, Japan pred sljedeće Olimpijske igre, koje će se održati sljedeće godine u Tokiju, namjerava dopustiti korištenje autonomnih vozila na prometnicima u blizini olimpijskih lokacija.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Lokalne vlasti blisko surađuju s Toyotom i Nissanom na razvoju ovih automobila koji bi se na tokijskim prometnicima trebali pojaviti netom prije Olimpijade. Japanci navodno jako žele pokazati svoja dostignuća na raznim područjima, a autonomni sustavi upravljanja su jedno od njih.

Mnogo toga o ovom projektu još uvijek nije poznato, no navodno će se raditi o stotinjak samoupravljivih vozila koji će nuditi prijevoz posjetiteljima, sportašima i sl. Nakon Olimpijade program razvoja ovih vozila će se nastaviti, a u Japanu planiraju će 2025. krenuti slobodna prodaja autonomnih automobila.

Dodajmo i da je Toyota tijekom prošlog mjeseca objavila kako će se u Olimpijskom selu koristiti autonomni i električno pokretani E-Palette kojeg će nadzirati “ljudski operater unutar vozila.” U upotrebi će biti i APM (Accessible People Mover) koji će prevoziti putnike između olimpijskih lokacija te Concept-i koje će pratiti nositelje olimpijske baklje i biti predvodnik maratonske utrke.

Podijeli:
1