Jaguar sprema SVR izvedbu električnog modela I-Pace?

Jaguar sprema SVR izvedbu električnog modela I-Pace?

Čini se kako lansiranje električno pokretanog crossovera I-Pace ne znači kraj high-performance SUV-ova i crossovera iz pogona Jaguar Land Rovera, barem ako možemo vjerovati jednom od JLR-ovih izvršnih direktora Hanni Kirneru.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, Kirner je u svom posljednjem intervjuu britanskom Autocaru izjavio da se u Jaguaru trenutno radi analiza izvedivosti i isplativosti lansiranja SVR verzije modela I-Pace. Dodao je i kako se “za sada konkretan rad na tom modelu još uvijek nije počeo”, no i da se “ozbiljno razmatra mogućnost razvoja i izrade autentičnog SVR modela pokretanog električnim pogonskim sklopom.”

Standardni I-Pace pokreću dva električna motora po jedan na svakoj osovini, 1-stupanjski mjenjač te u podnicu smještene litij-ionske baterije kapaciteta 90 kWh koje mu omogućavaju autonomiju od oko 480 km prema WLTP-u. Kombinirana snaga spomenutih motora iznosi 400 KS, a najveći okretni moment je 696 Nm, pogon je na sva četiri kotača. Ovaj će automobil do 96 km/h (60 m/h) ubrzati za 4,5 sekundi, a najveća brzina mu iznosi 200 km/h.

Drugi riječima, potencijalna SVR izvedba bi trebala razvijati snagu od preko 500 KS te još veći okretni moment i dostizati najveću brzinu od minimalno 250 km/h. Dakle, radilo bi se o opsežnom zadatku prilagodbe i unaprjeđenja, a posebna pažnja bi se trebala posvetiti autonomiji, odnosno negativnom utjecaju koji na nju imaju dodatna snaga i brža vožnja.

Podijeli:
1