Jaguar Land Rover – vozači bi zarađivali prijavljivanjem prometnih gužvi i oštećenja na cestama

Jaguar Land Rover – vozači bi zarađivali prijavljivanjem prometnih gužvi i oštećenja na cestama

Prometne gužve mogu postati manje neugodne jer je Jaguar Land Rover predstavio novu tehnologiju tzv. pametnog novčanika (Smart Wallet) koja bi mogla postati izvor zarade za vozače JLR-ovih vozila. Naime, vozači bi trebali prijavljivati razne informacije sa svog putovanja i za to biti nagrađeni.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Jaguar Land Rover dakle testira novu uslugu koja će automatski dijeliti podatke o stanju na cestama, kao što su prometne gužve i oštećenja na kolniku, s pružateljima usluga navigacije ili lokalnim vlastima. U zamjenu za dijeljenje tih informacija, vozači bi bili plaćeni u kriptovaluti.

Iako je nedavna pomama za kriptovalutama popustila, iz britanskog proizvođača kažu da bi vozači mogli zaraditi za plaćanje cestarine i parkinga. Također, mogli bi jednog dana na ovaj način plaćati i punjenje svojih električnih ili plug-in hibridnih vozila. Vlasnici su čak mogli koristiti kripto valutu za plaćanje električnih ili hibridnih vozila.

Za sada nema konkretnijih informacija o tome koliko bi vozači točno mogli zarađivati na ovaj način. Nije u poznato ni hoće li se uopće, a ako da i kada ova tehnologija naći na tržištu, no svakako je riječ o zanimljivom prijedlogu od strane Jaguar Land Rovera. Također, smanjenjem gužvi bi se smanjila i količina štetnih emisija.

Na kraju dodajmo, kako se trenutno provode testiranja ove tehnologije u JLR-ovom centru za razvoj softverskih rješenja u Irskoj.

Podijeli:
1