Jaguar Land Rover – toplinom pokazati smjer i smanjiti distrakciju

Jaguar Land Rover – toplinom pokazati smjer i smanjiti distrakciju

Grijani upravljači nisu nikakva novost u svijetu auto industrije, posebice kod luksuznijih marki, no Jaguar Land Rover (JLR) je ovom sustavu, pored grijanja ruku vozača, pronašao i drugu potencijalnu namjenu.

Točnije, JLR je u suradnji sa sveučilištem u Glasgowu osmislio sustav koji koristi grijanje i hlađenje upravljača kako bi informirao vozača u kojem smjeru treba skrenuti ili kada bi se trebao prestrojiti u drugu voznu traku. Sustav brzo grije, odnosno hladi obruč upravljača za do 6°C, a temperatura se može i prilagoditi ako je spomenuta razlika vozaču prevelika.

U JLR-u vjeruju da bi upotrebom ovog sustava bio smanjen broj prometnih nesreća s obzirom da vozači ne bi trebali skidati pogled sa ceste i gledati primjerice u središnji zaslon infotainmenta za navigacijske upute. To je važno smatraju Britanci s obzirom da je upravo nepažnja uzrok značajnog broja prometnih nesreća.

Uz mogućnost davanja uputa o smjeru u kojem treba voziti, ova tehnologija se može koristiti i za pružanje nekih drugih informacija koje nisu hitne, a JLR ih smatra manje boljim od audio signala ili vibracija koje mogu izazvati manjak pažnje vozača za situaciju na cesti.

Za sada nema informacija o tome hoće li se i kada ova tehnologija naći u JLR-ovim vozilima.

Podijeli:
1