Jaguar Land Rover temeljito obnavlja ponudu

Jaguar Land Rover temeljito obnavlja ponudu

U narednih šest godina Jaguar Land Rover namjerava obnoviti svoju cjelokupnu ponudu, prijeći na nove platforme te iz ponude isključiti V8 motore. Također, u istom vremenskom razdoblju, JLR namjerava svoju ponudu proširiti sa četiri nova modela.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Krenimo redom i recimo kako će uskoro stići novi Defender (2020.), potom novi jaguarov super luksuzni SUV J-Pace (2021.) te cestovni Range Rover Allroad (vjerojatno s električnim pogonskim sklopom), a prije njih će stići i nova generacija modela Range Rover Evoque. Svi ostali modeli će biti obnovljeni do 2024.

Novi Evoque će se bazirati na dorađenoj JLR-ovoj čeličnoj platformi PTA (Premium Transverse Architecture). Posebno vrijedi istaknuti da će ovaj model biti među prvima koji će biti pogonjen novim dizelskim Ingenium motorima koji će navodno pretvarati 98% emisije NOx-a u bezopasne plinove.

Ovi novi motori s električnim turbopunjačima (imat će ih i benzinski i dizelski motori) su osjetno nižih emisija nego što je propisano emisijskim standardima. Ponudu će navodno činiti redni 3 i 6-cilindrični motori, a iz ponude će vjerojatno biti izbačeni V8. Dakako, postoji mogućnost zadržavanja poznatog 5.0 V8 za posebne sportski nastrojene izvedbe.

Većina ostalih noviteta će se temeljiti na novoj aluminijskoj platformi MLA (Modular Longitudinal Architecture), koja omogućuje ugradnju pogona na stražnje te na sva četiri kotača, kao i benzinske, dizelske te plug-in hibridne pogonske sklopove. Proizvodnja ove platforme će krenuti 2020. i bit će osjetno lakša od sadašnje JLR-ove aluminijske platforme. Prvi model koji bi se na njoj trebao temeljiti je navodno novi Defender.

Evoque (čija će se premijera vjerojatno održati u Los Angelesu u studenom) te ostali manji modeli iz ponude kao što su Discovery Sport i E-Pace će vjerojatno prijeći na novu platformu nakon 2025.

Podijeli:
1