Jaguar Land Rover razvija sustav za procjenu raspoloženja vozača

Jaguar Land Rover razvija sustav za procjenu raspoloženja vozača

Britanski proizvođač je predstavio sustav u kojem umjetna inteligencija i biometrijski senzori putem kamere koja nadzire vozača procjenjuju njegovo raspoloženje kako bi se mogle prilagoditi postavke vozila na način da se vozač osjećao udobnije, opuštenije i odmornije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sustav nadgleda izraze lica kako bi pratio i procijenio razinu stresa kod vozača kako bi prilagodio rad klima uređaja, ambijentalnu rasvjetu i audio sustava u nastojanju da smiri vozača. Primjerice, u JLR-u tvrde da bi se ambijentalna rasvjeta promijenila u neke toplije boje ako sustav osjeti povišenu razinu stresa kod vozača. Audio sustav bi mogao pustiti omiljenu playlistu ili bi sustav ventilacije mogao spustiti temperaturu u vozilu i sl.

Moramo si ovdje postaviti pitanje bi li sama promjena postavki vozila, a koje vozač nije sam izabrao, mogla povisiti razinu stresa kod vozača?

U JLR-u se ne ograničavaju samo na vozača, već isti sustav može nadzirati suvozača te putnike na stražnjim sjedalima. Kamere bi u potonjem slučaju mogle biti postavljene u naslone za glasu prednjih sjedala. Dok je glavna funkcija sustava sprijeda održati vozača i suvozača budnima i pozornima, otraga bi sustav mogao prigušiti rasvjetu, zatamniti prozore, podići temperaturu i sl, u nastojanju da se putnici opuste i zaspu.

Iz Jaguar Land Rovera kažu da će sustav s vremenom naučiti koja vrste i koji opseg prilagodbi najviše odgovara vozaču. Ovaj sustav je dio JLR-ove “vizije mirnog utočišta” unutar automobila čiji je cilj osigurati da vozači budu pažljivi i oprezni, a istovremeno putnicima putovanje učiniti što je to moguće ugodnijim.

Podijeli:
1