Jaguar I-Pace SVR bi mogao biti presnažan

Jaguar I-Pace SVR bi mogao biti presnažan

U posljednje vrijeme često se mogu čuti glasine kako u Jaguaru planiraju SVR izvedbu svog električno pokretanog crossovera, odnosno modela I-Pace. Iz samog SVR odjela su također izrazili naklonjenost mogućnosti razvoja takve izvedbe, no postoji jedan veliki problem.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, Hanno Kirner, šef jaguarova planiranja novih proizvoda, je izjavio da bi I-Pace SVR u teoriji imao smisla u jaguarovoj ponudi, no postavlja se pitanje bi li takav automobil ustvari bio presnažan za prosječnog kupca i time opasan. Kao primjer Kirner navodi kako bi ovakav I-Pace do 100 km/h ubrzavao za manje od dvije sekunde.

Kirner dodaje da bi podatak o takvom ubrzanju bio odličan marketinški adut, ali pitanje je koliko bi se vozači često služili vozilom na ovakav način. Rekao je i da bi vrlo vjerojatno bilo potrebno uvesti nekakva ograničenja za cestovnu upotrebu koja bi se uklanjala na trkaćim stazama i sl. U svakom slučaju Kirner smatra da postoji prostor za performance električne modele i očito je da u Jaguaru ozbiljno razmatraju mogućnost SVR verzije, no službenih potvrda još uvijek nema. oz

Na kraju podsjetimo da standardni I-Pace pokreću dva električna motora po jedan na svakoj osovini, 1-stupanjski mjenjač te u podnicu smještene litij-ionske baterije kapaciteta 90 kWh koje mu omogućavaju autonomiju od oko 480 km prema WLTP-u. Kombinirana snaga spomenutih motora iznosi 400 KS, a najveći okretni moment je 696 Nm, pogon je na sva četiri kotača. Ovaj će automobil do 96 km/h (60 m/h) ubrzati za 4,5 sekundi, a najveća brzina mu iznosi 200 km/h.

Podijeli:
1