Jaguar gasi proizvodnju modela XJ – električni nasljednik stiže 2020.

Jaguar gasi proizvodnju modela XJ – električni nasljednik stiže 2020.

Prema navodima britanskog Autocara koji se poziva na insajderske izvore Jaguar planira tijekom ovog ljeta zaustaviti proizvodnju trenutne generacije predvodnika svoje ponude, odnosno modela XJ. Točnije, proizvodnja “velike mačke” u pogonima u Solihullu bi trebala prestati 5 srpnja.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovaj automobil je konkurencija vozilima kao što su Mercedes-Benz S klasa, BMW serija 7 i Audi A8. Na tržištu je u trenutnoj generaciji još od 2010, a prije četiri godine je osvježen. Unatoč tome vrijeme ga je sustiglo i potražnja za njim iz godine u godinu opada.

Nasljednik je već u pripremi jer razvoj nove velike limuzine je u tijeku. Veliku novost kod tog automobila bi trebala predstavljati činjenica da će vozilo, prema posljednjim saznanjima, biti dostupno samo s baterijskim električnim pogonskim sklopom. Sličan potez najavljuju iz Audija sa sljedećim A8, a Mercedes već radi na modelu EQS.

Nepotvrđeni informacije su upućivale na mogućnost da će se u automobil ugrađivati četiri električna motora, svaki snage od oko 200 KS. Energiju bi im trebale osiguravati baterije kapaciteta između 90 i 100 kWh. Time bi budući XJ postao konkurencija teslinom Modelu S i porscheovom Taycanu.

Prema dosadašnjim najavama iz Jaguara novitet bi mogao biti nešto manji vanjskim dimenzijama, a glavni jaguarov dizajner Ian Callum je izjavio da će se raditi o “drugačijem vozilu” te automobilu “u kojeg će ljudi poželjeti sjesti i voziti se.” Drugim riječima, nešto slobodniji i moderniji dizajn te vozna svojstva karakteristična za sportske limuzine.

YouTube MP3 - Hotmail
1