Jaguar F-Type s BMW-ovim motorima?

Jaguar F-Type s BMW-ovim motorima?

Trenutni jaguarov F-Type je na tržištu prisutan još od 2013. pa je sasvim razumljivo za očekivati kako je razvoj njegovog nasljednika već u punom jeku. Ipak, na pariškom auto salonu je jaguarov šef dizajna Ian Callum izjavio da ne zna što će se dogoditi sa sljedećom generacijom ovog automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Unatoč tome, britanski Car Magazine je objavio izvješće o tom automobilu u kojem tvrdi da će nasljednik kupcima postati dostupan najkasnije 2020. Jedna od glavnih novina će navodno biti upotreba BMW-ovih motora.

Točnije, dosadašnji i originalno fordov 5,0-litreni V8 će navodno biti zamijenjen BMW-ovim 4,4-litrenim turbo V8 motorom. Dotični motor bi također trebao pronaći svoj put i do nekih drugih jaguarovih modela, a isto vrijedi i za neke Range Rovere.

Nadalje, sljedeći F-Type će se temeljiti na novoj platformi, a zajedno s njom i aluminijskom konstrukcijom bit će još lakši nego sadašnji model unatoč očekivanom rastu dimenzija. Noviji BMW-ov motor te manja masa vozila će jamčiti nižu potrošnju i štetne emisije, a pozitivni učinci se očekuju i na performansama te voznim sposobnostima vozila.

Unatoč nekim ranijim glasinama o središnje smještenom motoru, novi bi model trebao zadržati konfiguraciju sprijeda smještenog motora te pogona na stražnje i na sva četiri kotača, a kupci mogu očekivati dodatno povećanje praktičnosti, ponude prostora i luksuza te dva manja stražnja sjedala. Drugim riječima, F-Type bi se trebao dodatno približiti Porscheu 911 i postati mu još snažnija konkurencija.

Kupcima će i dalje biti dostupne coupe i cabrio izvedbe, a uz spomenuti V8 mogu se očekivati i 4-cilindrični Ingenium motori.

Na kraju dodajmo da u Jaguaru navodno spremaju i električnu verziju ovog automobila. Dolazak ovog automobila na tržište se očekuje tijekom 2023, a Car Magazine javlja da će ga pokretati dva električna motora snage oko 150 kW svaki. Uz njih se planira i baterija kapaciteta od oko 100 kWh.

YouTube MP3 - Hotmail
1