Jaguar F-Type s BMW-ovim motorima?

Jaguar F-Type s BMW-ovim motorima?

Trenutni jaguarov F-Type je na tržištu prisutan još od 2013. pa je sasvim razumljivo za očekivati kako je razvoj njegovog nasljednika već u punom jeku. Ipak, na pariškom auto salonu je jaguarov šef dizajna Ian Callum izjavio da ne zna što će se dogoditi sa sljedećom generacijom ovog automobila.

Unatoč tome, britanski Car Magazine je objavio izvješće o tom automobilu u kojem tvrdi da će nasljednik kupcima postati dostupan najkasnije 2020. Jedna od glavnih novina će navodno biti upotreba BMW-ovih motora.

Točnije, dosadašnji i originalno fordov 5,0-litreni V8 će navodno biti zamijenjen BMW-ovim 4,4-litrenim turbo V8 motorom. Dotični motor bi također trebao pronaći svoj put i do nekih drugih jaguarovih modela, a isto vrijedi i za neke Range Rovere.

Nadalje, sljedeći F-Type će se temeljiti na novoj platformi, a zajedno s njom i aluminijskom konstrukcijom bit će još lakši nego sadašnji model unatoč očekivanom rastu dimenzija. Noviji BMW-ov motor te manja masa vozila će jamčiti nižu potrošnju i štetne emisije, a pozitivni učinci se očekuju i na performansama te voznim sposobnostima vozila.

Unatoč nekim ranijim glasinama o središnje smještenom motoru, novi bi model trebao zadržati konfiguraciju sprijeda smještenog motora te pogona na stražnje i na sva četiri kotača, a kupci mogu očekivati dodatno povećanje praktičnosti, ponude prostora i luksuza te dva manja stražnja sjedala. Drugim riječima, F-Type bi se trebao dodatno približiti Porscheu 911 i postati mu još snažnija konkurencija.

Kupcima će i dalje biti dostupne coupe i cabrio izvedbe, a uz spomenuti V8 mogu se očekivati i 4-cilindrični Ingenium motori.

Na kraju dodajmo da u Jaguaru navodno spremaju i električnu verziju ovog automobila. Dolazak ovog automobila na tržište se očekuje tijekom 2023, a Car Magazine javlja da će ga pokretati dva električna motora snage oko 150 kW svaki. Uz njih se planira i baterija kapaciteta od oko 100 kWh.

Podijeli:
1