Iz Tesle se pohvalili s proizvedenih 5 milijuna automobila

Iz Tesle se pohvalili s proizvedenih 5 milijuna automobila

Protekloga tjedna sklopljena je petmilijunta Tesla, samo tri godine nakon što je sklopljena ona milijunta. Ovo je postignuće posebno bitno, jer pokazuje da je kompanija značajno podigla proizvodne kapacitete

Iz Tesle su se protekloga vikenda pohvalili s velikom “okruglom” brojkom: prije nekoliko su dana, naime, sklopili svoj petmilijunti automobil, čime je potvrđeno da su uspjeli u namjeri ubrzavanja proizvodnje na više lokacija diljem svijeta. Proizvodnja je sada na razini od oko 2 milijuna vozila na godinu, iako iz kompanije kažu da će u ovom tromjesečju donekle usporiti zbog nadogradnji proizvodnih linija, primarno u Kini.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Teslin Roadster, njihov prvi komercijalni električni automobil, u proizvodnju je ušao 2008. godine, Model S sklapa se od 2012., X od 2015., a najprodavaniji Model 3 od 2017. godine. Tek tijekom 2020. godine Tesla je zabilježila prvi milijun proizvedenih automobila, a potom je krenulo snažno ubrzanje i povećanje kapaciteta. Primjerice, od 3 do 4 milijuna stigli su u sedam mjeseci, a od 4 do sadašnjih 5 milijuna u otprilike pola godine.

Najavljeno je da će “službeni” automobil, kojim će se obilježiti 5 milijuna primjeraka, biti otkriven uskoro. Budući da će biti riječ o tek jednom primjerku u posebnom izdanju, vjerojatno će pobuditi velik interes kod kolekcionara (ako će ga u Tesli uopće htjeti prodati).

Tesla trenutačno automobile proizvodi na više lokacija: u Fremontu u Kaliforniji, s godišnjim kapacitetom od oko 650.000, u Teksasu (preko 250.000), Berlinu (375.000) te u Šangaju, s kapacitetom od preko 750.000 vozila na godinu. Uz usporavanje šangajske tvornice zbog nadogradnji, uskoro se očekuje i širenje ovih kapaciteta otvaranjem nove linije za sklapanje Cybertrucka u nešto većim količinama.

Povrh toga, Tesla gradi i tvornicu u Meksiku, koja bi s radom mogla započeti 2026. godine, a turski predsjednik Erdoğan početkom ovoga je tjedna pozvao Elona Muska da jednu tvornicu izgradi i u njihovoj zemlji.

YouTube MP3 - Hotmail
1