Istraživanje: Tesle imaju najveću vjerojatnost biti oštećene

Istraživanje: Tesle imaju najveću vjerojatnost biti oštećene

Prema istraživanju carVerticala, globalni udio oštećenih vozila iznosi 52,4%, pa statistički gledano, svaki drugi automobil pretrpi neku vrstu oštećenja nakon što napusti tvornicu. Neke marke su sklonije nesrećama od drugih

Istraživanje carVerticala provedeno je analizom podataka o oštećenjima iz dva milijuna njihovih izvješća o povijesti automobila. carVertical prikuplja podatke iz pouzdanih baza podataka i institucija, obrađuje ih i korisnicima pruža izvješća o povijesti koja sadrže informacije o kilometraži, oštećenjima, vlasništvu i druge važne podatke. Glavni je cilj istraživanja bio saznati koliko su česti zapisi o oštećenjima među različitim markama automobila. Zato su stručnjaci za obradu podataka analizirali stvarna izvješća o povijesti automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prosječna novčana vrijednost štete izračunata je zbrajanjem svih nesreća određene marke i pronalaženjem prosjeka. Rezultati odražavaju koliko su ozbiljno automobili određenih marki oštećeni i koliko obično košta popraviti ih.

Drugi podatak pokazuje prosječni broj slučajeva oštećenja po vozilu određene marke, koji je izračunat zbrajanjem broja nesreća određene marke i dijeljenjem s ukupnim brojem provjera povijesti za tu marku.

Tesle na vrhu, Fiat na dnu

Tesla zauzima prvo mjesto među najoštećenijim markama automobila – 74,3% provjerenih izvješća o povijesti za Teslu imalo je evidenciju o oštećenjima, a odmah iza su Hyundai (69,1%) i Subaru (68,7%). Renault (40,8%), Alfa Romeo (40%) i Fiat (39,5%) su tri marke automobila s najmanje oštećenih vozila.

Postoji ovaj paradoks sa Teslama, koji istovremeno imaju jedan od najnaprednijih sustava za autonomnu vožnju i najveći broj nesreća. Tako velik broj nesreća mogao bi ukazivati na to da ili vozači nisu naviknuti na Teslino ubrzanje ili jednostavno ne paze dovoljno tijekom vožnje. Nije tajna da je najveći broj oštećenih Tesla automobila iz SAD-a“, objašnjava Matas Buzelis, voditelj komunikacija u carVerticalu.

Evo kako autori istraživanje objašnjavaju ostale rezultate: Renault i Fiat uglavnom nude povoljne automobile s manjom snagom koji su ekonomični i odlično služe kao obiteljski ili automobili za svakodnevnu vožnju, pa se stoga rjeđe oštećuju. Hyundai nudi pristupačne, ali “kul” modele, koji su odlično rješenje za mlade, ali i neiskusne vozače. Subaru automobili općenito su sigurni i pouzdani, ali vozači često ne znaju kako upravljati vozilima s pogonom na sva četiri kotača u opasnim situacijama.

Najskuplji popravci Ferrarija i Lamborghinija

Nije iznenađenje da su najveći prosječni troškovi oštećenja povezani s Ferrarijem (91.149 €) i Lamborghinijem (64.608 €), što je nekoliko puta više od drugih marki na ovom popisu. Tesla (14.320 €), Dodge (9.522 €) i Porsche (8.588 €) zaostaju za luksuznim markama automobila sa znatno nižim troškovima popravka.

 

Očekivano, postoji snažna korelacija između automobila koji imaju barem jedan zapis o oštećenju i onih koji imaju najveći prosječni broj slučajeva oštećenja po automobilu. Na prvom je mjestu Porsche s prosječno 1,71 oštećenja po automobilu, a slijede ga Tesla (1,58) i Hyundai (1,52).

Peugeot (0,75), Renault (0,73) i Fiat (0,7) imaju najmanji broj evidencija o oštećenjima. Ovi proizvođači uglavnom proizvode jeftine i ekonomične automobile, pa njihovi vlasnici rijetko voze brzo ili agresivno.

YouTube MP3 - Hotmail
1