Istraživanje pokazalo da plug-in hibridi zagađuju više nego je navedeno

Istraživanje pokazalo da plug-in hibridi zagađuju više nego je navedeno

Tri relativno nova plug-in hibridna automobila, BMW serije 3, Peugeot 308 i Renault Megane, na testu su pokazali kako su razine zagađenja koje proizvode više od deklariranih

Europska grupacija za čisti prijevoz, Transport & Environment (T&E), objavila je rezultate svojeg testa, koji je pokazao prilično prazne rezultate za automobile koje se i dalje, u javnosti, smatra rješenjem za smanjenje zagađenja okoliša – priključne (plug-in) hibride. Njihovo istraživanje pokazalo je da kombinacija baterije, elektromotora i motora na fosilna goriva emitira više CO2 nego je to u njihovim službenim podacima deklarirano i potvrđeno kroz testiranje u WLTP ciklusu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Testom su obuhvaćena tri relativno nova plug-in hibridna automobila: BMW serije 3, Peugeot 308 i Renault Megane, a testirani su na javnoj cesti s punim baterijama. Kada je vožen uobičajenom rutom za odlazak na posao, u dužini od 55 kilometara, BMW je proizveo čak triput veće zagađenje nego to predviđaju njegovi službeni tehnički podaci. Peugeot je u uvjetima stvarnog testiranja bio 20%, a Renault 70% gori nego u “papirima”.

Diskrepanciju među službenim podacima i onima ostvarenima u stvarnom svijetu istraživači su pronašli i u deklariranom dometu prilikom vožnje isključivo na baterije. Peugeot je dosegnuo samo 53% svojeg službeno istaknutog dometa, BMW 74%, a jedino je Renault uspio prevaliti svojih nominalnih 50 kilometara na struju.

“Plug-in hibridi prodaju se kao savršena kombinacija vožnje na baterije za lokalne potrebe te motora za duže relacije. No, testiranje u stvarnim uvjetima pokazuje da je to mit. Zakonodavci bi morali tretirati PHEV vozila na osnovu njihovih stvarnih štetnih emisija”, kažu iz grupe T&E. Upitna je i korist od subvencija koje europske zemlje daju za kupnju ovakvih vozila, budući da ona nisu niti dobra za okoliš kao što se oglašavaju, niti svojim kupcima štede novac na gorivu i održavanju.

“Plug-in hibride stoga ne treba tretirati kao vozila nultih emisija”, zaključak je ovog istraživanja.

YouTube MP3 - Hotmail
1