Infiniti predstavio QX50 s VC-Turbo motorom

Infiniti predstavio QX50 s VC-Turbo motorom

Pred premijeru na auto salonu u Los Angelesu Infiniti je predstavio svoj do sada “najnapredniji automobil” inspiriran konceptnim modelom QX Sport Inspiration. Riječ je o SUV-u QX50 kojeg između ostalog pokreće i prvi svjetski produkcijski motor s promjenjivim omjerom kompresije VC-Turbo.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, radi se o 2,0-litrenom 4-cilindričnom benzinskom motoru kojeg u Infinitiju opisuju kao “revolucionarni iskorak u tehnologiji motora unutarnjim izgaranjem”, a koji može prilagoditi svom omjer kompresije, između 8:1 i 14:1, prema potrebama za više snage ili za većom štedljivošću uz činjenicu da može razvijati najveći okretni moment sličan onome dizelskih motora.

Inače, ovaj motor razvija snagu od 200 kW, odnosno 272 KS te najveći okretni moment od 380 Nm. S njim će QX50 do 100 km/h ubrzavati za oko 6,5 sekundi, dok će mu najveća brzina iznositi 230 km/h. Standardnu opremu čini CVT mjenjač, a prosječna potrošnja će mu se kretati između 8 i 9 l/100 km, ovisno je li riječ o verziji s pogonom na prednje te na sva četiri kotača.

Nadalje, sam QX50 se temelji na novoj platformi koja će omogućiti veću sigurnost i nešto nižu masu vozila. Također, novi je model nešto veći, a narasla je i zapremina prtljažnika. Recimo i da je ovaj model opremljen nissanovim ProPilot sustavom autonomne vožnje koji može od vozača preuzeti upravljanje tijekom vožnje u jednoj traci, a općenito će se raditi o bogato opremljenom vozilo kako i priliči infinitijevom modelu.

Prodaja ovog automobila će započeti tijekom sljedeće godine, a bit će dostupan i na pojedinim europskim tržištima.

Podijeli:
1