Infiniti predstavio QX50 s VC-Turbo motorom

Infiniti predstavio QX50 s VC-Turbo motorom

Pred premijeru na auto salonu u Los Angelesu Infiniti je predstavio svoj do sada “najnapredniji automobil” inspiriran konceptnim modelom QX Sport Inspiration. Riječ je o SUV-u QX50 kojeg između ostalog pokreće i prvi svjetski produkcijski motor s promjenjivim omjerom kompresije VC-Turbo.

Točnije, radi se o 2,0-litrenom 4-cilindričnom benzinskom motoru kojeg u Infinitiju opisuju kao “revolucionarni iskorak u tehnologiji motora unutarnjim izgaranjem”, a koji može prilagoditi svom omjer kompresije, između 8:1 i 14:1, prema potrebama za više snage ili za većom štedljivošću uz činjenicu da može razvijati najveći okretni moment sličan onome dizelskih motora.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Inače, ovaj motor razvija snagu od 200 kW, odnosno 272 KS te najveći okretni moment od 380 Nm. S njim će QX50 do 100 km/h ubrzavati za oko 6,5 sekundi, dok će mu najveća brzina iznositi 230 km/h. Standardnu opremu čini CVT mjenjač, a prosječna potrošnja će mu se kretati između 8 i 9 l/100 km, ovisno je li riječ o verziji s pogonom na prednje te na sva četiri kotača.

Nadalje, sam QX50 se temelji na novoj platformi koja će omogućiti veću sigurnost i nešto nižu masu vozila. Također, novi je model nešto veći, a narasla je i zapremina prtljažnika. Recimo i da je ovaj model opremljen nissanovim ProPilot sustavom autonomne vožnje koji može od vozača preuzeti upravljanje tijekom vožnje u jednoj traci, a općenito će se raditi o bogato opremljenom vozilo kako i priliči infinitijevom modelu.

Prodaja ovog automobila će započeti tijekom sljedeće godine, a bit će dostupan i na pojedinim europskim tržištima.

Podijeli:
1