Indijski Tata Motors lansirao električni kompakt cijene 10.000 dolara

Indijski Tata Motors lansirao električni kompakt cijene 10.000 dolara

Kompanija koja je godinama slovila za proizvođača najjeftinijeg serijskog automobila na svijetu sada ima i vrlo vjerojatno najjeftiniji električni model u serijskoj proizvodnji

Tata Motors, indijski proizvođač automobila u sklopu ogromnog koncerna Tat Group, dugo je vremena bio na glasu kao proizvođač najjeftinijeg serijskog putničkog automobila u svijetu. Tata Nano pojavio se u Indiji 2008. godine po cijeni od samo 1.500 dolara, a na kraju je svojeg životnog vijeka, 2018. godine, koštao tek oko 3.400 američkih dolara. Sada u ovoj kompaniji žele sličnu pomutnju na tržištu napraviti novim modelom, potpuno na električni pogon.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Njihov Tiago.ev daleko je uglađeniji, napredniji i moderniji od rudimentarnog modela Nano, a početna cijena će mu biti 10.000 američkih dolara. Bit će to maleni gradski kompakt s pet vrata, dovoljne veličine za manju obitelj, dizajniran tako da na cesti ne “bode u oči” već se može lakoćom uklopiti i u promet u europskim gradovima.

Pogon će mu biti potpuno električni, uz elektromotor snage 45 kW i kapacitet baterija od 19,2 kWh u jeftinijoj te 55 kW snage i bateriju od 24 kWh u skupljoj verziji. Iz Tata Motorsa kažu da će mu domet biti do 315 kilometara s jednim punjenjem, od nule do 60 km/h ubrzavat će za 5,7 sekundi, a na brzom istosmjernom punjaču baterija će se napuniti od 10 do 80% za 57 minuta. Na kućnom punjaču punjenje će se u potpunosti moći obaviti za nešto više od 3 i pol sata.

Kad je riječ o dodatnoj opremi, Tiago.ev imat će infotainment sustav povezan s mobitelom ili pametnim satom vlasnika, podršku za Android auto i Car Play, zvučnički sustav s 8 zvučnika, prednje zračne jastuke, ABS, kameru za vožnju unatrag, odvojene prednje maglenke senzore tlaka u gumama te, naravno, automatski klima uređaj.

Tiago.ev Indijci će moći već od listopada naručiti u osnovnoj verziji za rekordno niskih 10.000 dolara, dok će najnapredniji model, s jačim motorom, većom baterijom i svom dodatnom opremom koštati oko 14.500 dolara. Isporuke su obećane za početak sljedeće godine.

1