ID.BUZZ postaje autonomni robotaksi u Münchenu

ID.BUZZ postaje autonomni robotaksi u Münchenu

Volkswagenov odjel za laka gospodarska vozila ostvario je suradnju s tvrtkom Argo AI koja razvija tehnologije autonomne vožnje, a rezultat njihovog rada će biti robotaksiji koji će pokusno voziti po Münchenu uz 4. razinu autonomije

Na ovotjednoj izložbi automobila IAA Mobility u njemačkom Münchenu Volkswagen će prikazati funkcionalni model robotaksija. Kao što su ranije najave sugerirale, prvi autonomni Volkswagen bit će njihov retro-futuristički model kombija ID.BUZZ. Reinkarnacija “hippie vana” očekuje se s velikim zanimanjem među poklonicima ovog kultnog vozila već godinama, a prema posljednjim informacijama u prodaji bi se teretna i putnička inačica trebale naći 2022. odnosno 2023. godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prije toga, pak, putnici će imati priliku isprobati ovaj model dok će za njegovim volanom biti autonomni sustav koji je razvila kompanija Argo AI. Oni su zajedno s Volkswagenovim odjelom za laka gospodarska vozila preradili ID.BUZZ u inačicu ID.BUZZ AD (Autonomous Driving). Testiranje i razvoj u završnim su fazama pa bi nakon izložbe München trebao dobiti pokusnu uslugu autonomnih kombija za prijevoz putnika.

Autonomija razine 4 omogućit će samostalnu vožnju od točke A do točke B po javnim ulicama ovog grada, ali uz mogućnost da nadležni operator prema potrebi preuzme komande. Prikazani prototip ID.BUZZ AD-a opremljen je kamerama, senzorima, radarom i lidarom, pa je u stanju prepoznavati prepreke i druge sudionike u prometu na udaljenostima i do 400 metara, bez obzira na vremenske uvjete.

Trenutačno se vozila testiraju na zatvorenoj stazi u sklopu zračne luke Franz Josef Strauss u Münchenu, a uskoro bi trebala i na cestu. Krajnji cilj projekta je do 2025. godine u Hamburgu krenuti s komercijalnom uslugom autonomnih taksija.

1